A városháza előtt tiltakoztak a kiköltözésre kényszerített lakók

Simon Virág 2019. október 22., 19:42

A marosvásárhelyi polgármesteri hivatal elé vonulva tiltakoztak a szociális otthon lakói az ellen, hogy ki akarják lakoltatni őket. Idén ez már a második hasonló megmozdulásuk volt ez, most félszázan fejezték ki aggodalmukat.

Fotó: Haáz Vince

A szociális otthon lakói arról panaszkodtak, hogy ellehetetleníti életüket a városvezetés és a menhely igazgatója. Azt állították, hogy

napközben nincs villanyáram és meleg víz az épületben, és ezzel a megszorító intézkedéssel akarják kényszeríteni őket, hogy kiköltözzenek onnan.

Fotó: Haáz Vince

Mint ismert a marosvásárhelyi városvezetés megváltoztatta a besorolását az egykori szociális otthonnak, amelyben nehéz sorsú, többgyerekes családok, árvaházból kikerült fiatalok is laktak, jelenleg az épület éjjeli menedékhelyként üzemel. Eddig egy szinten működött az éjszakai melegedő és a szintes épület többi részében a szociális otthon. A lakókat nyár elején értesítették, hogy ki kell költözzenek, mert főjavítások lesznek. Akkor ezt a lakók megtagadták.

A városvezetés látva, hogy szép szóval nem bír a lakókkal felfogadott egy végrehajtó irodát, amely törvényszéki végzéssel kényszeríti a lakókat, családokat és egyedülállókat egyaránt, hogy hagyják el az otthont.

A lakók állítása szerint hétfőn is két család költözött ki, de nem tudják, hogy szegények hova mentek, hiszen senkijük, semmijük nem volt. A lakók azt szeretnék, ha a városháza megengedné, hogy ott lakjanak, ahogy eddig is. 

Fotó: Haáz Vince

Ha szerződést kötnének velük, ők hajlandóak lennének kifizetni a törvény által megszabott napi négy lejes bérleti díjat. Azt is kérik, hogy ne zaklassák őket és nappal is legyen közmű-szolgáltatás.

A lakókhoz ezúttal csatlakozott Alexandru Cumpănașu független államelnökjelölt is, aki azt ígérte, hogy senkinek nem esik bántódása és senki nem fog az utcára kerülni, mert „ha a polgármester még valakit megfenyeget, feljelentem” – mondta.

Fotó: Haáz Vince

A tüntetők most nem mentek be a városházára. A városvezetés hajthatatlan, mint Cosmin Blaga sajtószóvivő elmondta az épület rendeltetése megváltozott, hajléktalanszállóként működik, az eddigi lakók pedig ki kell onnan költözzenek.

{A}