Az ’56-os forradalom és szabadságharc hőseiről emlékeznek meg

Székelyhon 2019. október 23., 09:09

Székelyföld több településén is megemlékeznek az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójáról. Mutatjuk a csíkszeredai, székelyudvarhelyi, marosvásárhelyi és gyergyószentmiklósi rendezvényeket.

Tisztelet az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján. Archív Fotó: Pinti Attila

Csíkszeredában az 1956-os magyarországi forradalom 63. évfordulóján háromrészes ünnepi megemlékezés-sorozaton róhatják le tiszteletüket az áldozatok előtt a megemlékezők. A Kalász lakótelepi temetőnél, az 1956-osok emlékére állított kopjafánál 12 órakor kezdődik az ünnepi műsor, amelyen közreműködik a Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar. Az ökumenikus egyházi áldást követően koszorúzás zárja a megemlékezést.

Az 1956 téren, a Gloria Victis-emlékműnél 17 órakor kezdődik a megemlékezés. Szavalatok, ünnepi beszédek és közös ima mellett a Role együttes zenés összeállítása teszi gazdagabbá az eseményt, majd itt is koszorúzás zárja a rendezvényt.

Fotó: Pinti Attila

Különleges programpontja lesz az idei megemlékezésnek a magyarországi Bágyi Balázs New Quartet 19 órakor kezdődő koncertje a Csíki Moziban.

Az együttes az ünnepi repertoárját magyar szerzők által jegyzett dzsesszdarabokból állította össze, amelyeket amerikai rádiók sugároztak 1956-ban a forradalom idején, ezáltal fejezve ki a felkelők iránti szolidaritásukat.

Gyergyószentmiklóson a főtéren ünnepelnek

Forgalmas helyszínen, a főtéri pergolánál (nyitott lugasnál) tartják meg a szabadságharc emlékünnepségét Gyergyószentmiklóson, ahol már a reggeli órákban kihelyezik a történelmi visszatekintésre szolgáló pannókat. A kulturális műsorral gazdagított ünnepség 17 órakor kezdődik. Ezt követően a Gyergyószentmiklósi Ipartestület Férfikarának kíséretében a jelenlévők átvonulhatnak a római katolikus temetői koszorúzásra, majd a 18 órától kezdődő szentmisére a Szent Miklós-templomba. Rossz időjárás esetén a rendezvényt a római katolikus temető ravatalozója előtti fedett szertartástéren tartják meg.

Fotó: Pethő Melánia

Tiszteletadás Marosvásárhelyen

Marosvásárhelyen az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Maros megyei szervezete is megemlékezik az 1956-os forradalom hőseiről. Az esemény 17 órakor kezdődik a Bolyai téri unitárius templomban. Ünnepi köszöntőt mond Soós Zoltán, Marosvásárhely RMDSZ-es polgármesterjelöltje. Fellépnek: Kilyén Ilka színművész, Ferenczi Hanna, Márton Krisztina, Fábián Anna, Jakab Sámuel és Keszeg József Arnold, mindannyian a művészeti középiskola diákjai, valamint a Psalmus kórus. A rendezvény után koszorúzást tartanak a Vártemplom Millenniumi emlékkertjében lévő '56-os kopjafánál.

{A}

Ugyanakkor 18 órától a Marosvásárhelyi RMDSZ, a Kereszténydemokrata Platform, a Kisgazda és Kisvállalkozói Platform, valamint a December 21. Marosvásárhely Mártír Város Egyesület közös szervezésében is lesz egy rövid, koszorúzással egybekötött megemlékezés a Vártemplom melletti '56-os kopjafánál.

Fotó: Beliczay László

Fáklyás felvonulás Székelyudvarhelyen

Az ünnepi megemlékezés idén is fáklyás felvonulással kezdődik Székelyudvarhelyen. Ezt megelőzően, 18 órától a Stúdió mozi előtti téren a Corvin közi eseményeket idézik meg a Tamási Áron Gimnázium színjátszó diákjai, valamint a Vitéz Lelkek színjátszó csapata. Ezután a részvevők közösen, fáklyákkal a kezükben vonulnak a Vár utcai Üldözöttek és áldozatok emlékművéhez, ahol az ünnepi beszédek mellett a Tamási Áron Gimnázium diákjainak kulturális műsorát láthatják az egybegyűltek. A koszorúzás után, 19 órakor a Művelődési Ház előtti térre várják a megemlékezőket, ahol az épület homlokzatára kivetített 3D-s fényfestést nézhetik meg.

A különleges, Székelyudvarhelyen eddig nem látott technikának köszönhetően az épületen elevenednek meg a budapesti forradalmi események pillanatai. A zenei aláfestés és a páratlan animáció képezi az idei ünnep fénypontját, amelynek székelyudvarhelyi vonatkozása is lesz

– tájékoztatott a székelyudvarhely városháza sajtóosztálya. Hozzátették, a vetítés után, 19.30-tól az ünnepi program záróakkordjaként a Nagyvárad Táncegyüttes Népek tengere című produkcióját tekinthetik meg a jelenlévők. Az este folyamán egyébként a 3D-s fényfestést 20 és 21 órától is megismétlik.

Forgalomkorlátozások az ünnepség alatt
Az ünnepi program miatt Székelyudvarhely több helyszínén kell útlezárásokra számítani: a Vár utcában szerda reggel 6-tól csütörtök reggel 6 óráig, a II. Rákóczi Ferenc és Kossuth Lajos utcákban a fáklyás felvonulás idején (18 és 18.30 között), a Városháza téren az ünnepség idején (18.15 és 19 óra között), a Tamási Áron utcában a 3D-s fényfestés idején (19 és 19.30 óra között).