Bekeményítenek a felek az ozsdolai erdő-visszaállamosítás ügyében

Bíró Blanka 2019. október 22., 17:52

Bekeményítettek az ozsdolai közbirtokosság erdővagyonának visszaállamosításáért indított perben szemben álló felek. Erősítés érkezett mindkét oldalra.

A romániai magyar közösség számára a precedensjellege miatt aggasztó a közbirtokosság erdővagyonának visszaállamosítására tett kísérlet. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Kedden tartották a kézdivásárhelyi bíróságon az ozsdolai közbirtokosság 2900 hektáros erdővagyonának visszaállamosításáért indított per alapfokú tárgyalását. Lukács Attila, a közbirtokosság erdőjével gazdálkodó cég vezetője lapunknak elmondta, érdemben nem történt előrelépés, ám

a szemben álló felek „bekeményítettek”.

A felperes pénzügyminisztérium mellett belépett a perbe a Romsilva állami erdészet, míg a közbirtokosságot magánszemélyek és a római katolikus egyház erősíti. Hét magánszemély, valamint a katolikus egyház ügyvédi irodát bízott meg a képviselettel, és a közbirtokosság mellett beléptek a perbe, a közeljövőben pedig további magánszemélyek, közbirtokossági tagok csatlakozása várható.

Lukács Csaba elmondta, a tárgyaláson mintegy harminc ozsdolai vett részt,

többen is elindultak, de már nem értek oda, mert bár az ügy aznap a tizennyolcadik volt, tíz perccel a kezdés után előrevették.

Csendőrök is készültek az ozsdolaiak érkezésére, hiszen az első, áprilisi tárgyaláson a közbirtokossági tagok tiltakozó táblákkal jelentek meg. A következő tárgyalás időpontját december 10-ére tűzték ki, addig a bíróság kiközli a felekkel, hogy újabb intézmények, magánszemélyek csatlakoztak.

{A}

A pénzügyminisztérium egyébként tavaly arra hivatkozva indította el a visszaállamosítási pert, illetve kérte az ozsdolai birtoklevél érvénytelenítését, hogy

a vagyont nem a kommunisták államosították, hanem a román állam már korábban kisajátította, és kárpótlást fizetett érte. A dokumentumok viszont azt igazolják, hogy a kisajátítást elkezdték ugyan, de nem fejezték be.

Az alapfokú tárgyalás áprilisban Kézdivásárhelyen kezdődött el, a közbirtokosság kérte, hogy az ügyet helyezzék át a Kovászna megyei törvényszékre, ám májusban a pénzügyminisztérium kérésére mégis visszahelyezték Kézdivásárhelyre. Ennek a hátterében az áll, hogy

ha alapfokon Kézdivásárhelyen döntenek, már csak egyetlen fellebbezési lehetőség marad, a megyei bíróság jogerős ítéletet mond.

Viszont ha alapfokon a megyei bíróság dönt, kedvezőtlen ítélet esetén még az erdőtulajdonosok a brassói táblabírósághoz, illetve a Legfelsőbb Ítélő és Semmítőszékhez is fordulhatnak. A per miatt a pénzügyminiszter zárolta az erdővagyont, így az ozsdolaiak jelentős bevételi forrástól estek el.