Alapfokon ártatlannak mondta ki a bíróság Rádulyt és Szőkét

Kovács Attila 2019. október 22., 17:34

A Maros Megyei Törvényszék első fokon minden vádpont alól felmentette Csíkszereda polgármesterét és alpolgármesterét, Ráduly Róbert Kálmánt és Szőke Domokost az ellenük évek óta zajló büntetőperben. Az ítélet nem jogerős.

Ráduly Róbert Kálmán és Szőke Domokos. Alaptalanok voltak a vádak. Archív Fotó: Haáz Vince

A két elöljáró elleni pert 2016 tavasza óta tárgyalta a Maros Megyei Törvényszék, az eljárás során számos tanút hallgattak meg, akik mind azt állították, a polgármester és alpolgármester nem követett el törvénytelenségeket.

A keddre kitűzött ítélethirdetés számukra kedvező eredményt hozott, a bíróság minden vádpont alól felmentette őket

számoltunk be az ítéletről.

{K1}

Négy évnyi pereskedés
Mindig fenntartottuk, hogy a két vádlott ártatlan, és úgy tűnik, hogy négy évnyi pereskedés után igazunk lett, nem történt semmilyen bűncselekmény. Ezért a döntés számunkra teljesen természetes

– fejtette ki kérdésünkre Milu Timoce, Ráduly ügyvédje. Hozzátette, a vádat képviselő Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) számára megvan a fellebbezés lehetősége a Marosvásárhelyi Ítélőtáblán, de azt mondta, kíváncsi arra, hogy fognak-e élni ezzel, figyelembe véve, hogy miként zajlott az elsőfokú tárgyalás. ,,Nem hiszem, hogy vannak érveik, hacsak nem akarják folytatni ugyanilyen módon, ahogy eddig, téves feltételezésekre alapozva” – magyarázta Timoce. 

{A}

Több vádpont volt

A két elöljárót a 2015 április végén végrehajtott házkutatások után vették őrizetbe, majd hatósági felügyelet alá kerültek, utána pedig a DNA Ráduly Róbert Kálmánt háromrendbeli hivatali visszaéléssel és érdekkonfliktussal, Szőke Domokost pedig négyrendbeli hivatali visszaéléssel és okirat-hamisításra való felbujtással vádolta meg.

A tisztségviselőket azzal vádolták, hogy megkárosították a Hargita és Kovászna megyei ortodox püspökséget, amikor a Sapientia Egyetemnek kiadott építkezési engedély kibocsájtásakor nem vették figyelembe az ortodox templom műemlék jellegét.

A polgármestert és alpolgármestert érintő második vádpont szerint 2007 és 2011 között Ráduly és Szőke több alkalommal hagyott jóvá indokolatlan kifizetéseket egy kataszteri felméréseket elvégző cég számára anélkül, hogy ezeket törvényes módon átvették volna. A vádak között szerepelt, hogy jogosulatlanul használták országon belüli kiszállásra a hivatali gépkocsit, valamint egy ingatlanbérleti szerződés törvénytelennek vélt módosítása, illetve a taplocai borvízforrás melletti parkot elkészítő cégnek egy indokolatlanul nagy összeg kifizetése.

A bírósági eljárás során a tanúk cáfolták a vádakat, a per tárgyalását pedig a DNA kérésére azért helyezték át a Maros Megyei Törvényszékre, mert a vádhatóság fenntartásokat fogalmazott meg a Hargita Megyei Törvényszék bíráinak pártatlanságával kapcsolatban. Az elöljárók végig kitartottak ártatlanságuk mellett, és elutasították az ellenük felhozott vádakat.