Ezer fát terveznek elültetni Székelyudvarhelyen

Fülöp-Székely Botond 2019. október 22., 16:58

Folytatódik a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal 1000 fa egy zöldebb városért! elnevezésű programja, ennek őszi kiadásába kapcsolódott be kedden Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere. A cél a veszélyessé vált fák lecserélése. A programhoz a lakosok is csatlakozhatnak.

Fotó: Lőrincz Csaba/Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

Az utóbbi évek viharkárai bebizonyították, hogy az idős fákat – elsősorban a gyengébb gyökérzettel rendelkező, magasra nőtt fenyőket – fiatalabbakra kell cserélni, erről is szól a mostani akció – fejtette ki portálunknak Zörgő Noémi, a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal szóvivője. Mint mondta,

az akció során őshonos fajokat ültetnek – kőrist, hársot, juhart –, hiszen azok jobban bírják a viharos időjárást, nem nőnek nagyra, valamint lombkoronájuk is könnyebben alakítható.

Tavaly ősz óta egyébként mintegy kétszáz csemetét ültettek el. A programot idén ősszel a Sétatéren kezdték el, de a város más részei is sorra kerülnek.

Fotó: Lőrincz Csaba/Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

Gálfi Árpád polgármester, aki néhány facsemete elültetésével kedden maga is kivette részét a munkából, hangsúlyozta: céljuk egy környezetbarát város kialakítása, elmondása szerint

kivágni pedig csak valóban veszélyes fákat fognak.

Kijelentette, egy szebb városképet szeretnének, és fontos, hogy a városban közlekedő helyiek úgy érezzék magukat, mintha saját kertjükben sétálnának.

{A}

Igényelhető facsemeték

Zörgő Noémi figyelmeztetett, a lakók önkényesen nem vághatnak ki fákat, ehhez engedélyt kell kérniük a hivataltól. Ha megkapták az intézmény jóváhagyását, akkor szintén kötelességük, hogy

egy kivágott fa helyett két, legalább két méter magas facsemetét ültessenek.

A hivatal által kezdeményezett akcióhoz egyébként a lakosok is csatlakozhatnak, és ingyenesen igényelhetnek facsemetéket. Természetesen ezt nemcsak kivágás esetén, hanem akkor is, ha úgy érzik, hogy bizonyos részeken szükség lenne rá. „Persze a polgármesteri hivatal szakemberei tanácsot is adnak, hogy hová és miként ültessenek” – magyarázta Zörgő Noémi.