Új parkkal bővült az udvarhelyi kórház

Széchely István 2019. október 22., 16:51

Több ezer négyzetméteren terül el a székelyudvarhelyi kórház újonnan elkészült parkja, amelyet kedden délelőtt avattak fel. Idén ugyan nem sokat hallatott magáról az egészségügyi intézmény, de számtalan fejlesztést végeztek ebben az esztendőben is – mondta az átadási eseményen a kórház főigazgatója.

Több ezer négyzetméteren terül el a kedden átadott új kórházi park Fotó: Erdély Bálint Előd

Befejeződött a tavasszal elkezdett parkosítási munkálat a székelyudvarhelyi kórházban, ahol kedden délelőtt adták át a teljesen felújított udvarrészt. 3420 négyzetméteres a parkosított terület, ebből 2700 négyzetmétert tesz ki a zöldövezet és 720 négyzetmétert a térkövezett felület – sorolta az adatokat az átadóünnepségen mondott beszédében Lukács Antal, a kórház főigazgatója.

A zöldövezet felújításakor 58 fát, 620 cserjét és 1200 árvácskát ültettek el, 800 kilogrammnyi fűmagot vetettek el, valamint 54 teherautónyi, azaz mintegy 810 tonnányi földet hordtak a zöldövezetre, november elején pedig 120 rózsatövet fognak még telepíteni az új parkba. A munkálatokat Révész Béla, a kórház kertészmérnöke irányította, a park látványát is ő tervezte meg, ahogyan az igazgató fogalmazott, mérnöki pontossággal.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Lukács Antal egy művészeti alkotáshoz hasonlította a megvalósítást, amelyből hiányzik az utolsó ecsetvonás. Ezt az ecsetvonást majd az idő, az évszakok fogják elvégezni – mondta. Hiányzik ugyanakkor a parkból a kápolna is, de ennek terve már beérett, és fel is fogják építeni. „A kórházi kápolna már túl van a beérett ötlet fázisán” – fogalmazott az igazgató.

{A}

Noha a 2018-as esztendőt a kórház életében a megvalósítások éveként könyvelték el, e tekintetben egyáltalán nem eseménymentes a 2019-es esztendő sem, „talán még több minden valósult meg az idei esztendőben, mint tavaly” – elevenítette fel a közelmúltat Lakács Antal. Az idei beruházásaikat illetően elmondta,

kívül-belül felújították a kórház adminisztratív épületét,

mintegy 200 ezer lej értékben végeztek korszerűsítési munkálatokat a sebészeti részlegen, akárcsak az ortopédiai osztályon, továbbá a szülészeti és nőgyógyászati részlegen is több százezer lejes beruházást végeztek, az újszülöttosztályon pedig 360 ezer lej értékben, de már tervbe vették a gyermekgyógyászati részleg fejlesztését is, amit majd a kórházi lépcsőház korszerűsítése követ.

Fotó: Erdély Bálint Előd