Elhunyt Borsa István bőr- és nemigyógyász főorvos

Székelyhon 2019. október 22., 16:32

Hosszú, méltósággal viselt betegség után, hétfőn elhunyt Dr. Borsa István bőr- és nemigyógyász főorvos.

Borsa István Fotó: Gecse Noémi

Végső búcsút október 24-én, csütörtökön 10 órától lehet venni a főorvostól a csíkszeredai Kalász-negyedi temető ravatalozójában, majd 15 órától helyezik végső nyugalomra a marosvásárhelyi református temetőben. 

Részvétnyilvánítást mindkét helyszínen, a szertartás előtt egy órával fogadnak.

{K1}

Dr. Borsa István 1952. augusztus 14-én született Marosvásárhelyen, ott végezte el iskoláit, majd 1978-ban szerzett orvosi diplomát az Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem Általános Orvosi Karán. Gyakornoki éveit Dicsőszentmártonban töltötte, bőr- és nemigyógyászati szakképzését Kolozsváron kezdte, majd egy rövid botoșani-i kihelyezés után 1985-ben Bukarestben fejezte be sikeres szakvizsgával. Ezt követően került Csíkszeredába a Bőr- és Nemigyógyászati Osztályra, és 1991-től 2017-ig, nyugdíjba vonulásáig itt dolgozott osztályvezető főorvosként.

Pályafutása kezdetén ösztöndíjat nyert Hollandiába, az utrechti klinikán dolgozott. Később németországi klinikákon is munkálkodott, tanult, de tudását mindig hazahozta, és itthon gyógyított. Meghívták a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemre előadótanárnak, de ő ezt is visszautasította, Csíkszeredában maradt.

35 éves pályafutása alatt több mint félmillió beteget kezelt, követett, gondozott, több tízezer bőrgyógyászati kisműtétet végzett el, minden betegen segített.

Mindennapi klinikai, reggeltől estig tartó munkája mellett több tudományos szakdolgozata is megjelent külföldön és belföldön egyaránt, ugyanakkor kezdeményezője és éveken át szervezője volt az Erdélyi Orvosnapok elnevezésű csíkszeredai orvoskonferenciának.

2013-ban a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság díjjal tüntette ki a közösségért kifejtett munkájáért.

Egy kiváló orvost, barátot veszítettünk el, de emléke örök életünkre szívünkben marad – írja róla Dr. Galaczi Zsuzsanna, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház Bőr- és Nemigyógyászati Osztályának vezetője.