A székelyek őszi feladata: jelen lenni az őrtűznél, szignózni a nemzeti régiókért

Barabás Hajnal 2019. október 22., 19:22

Őrtűzgyújtásra és közös imádságra hívják a székelyeket október 27-én délután fél hatra, hogy részvételükkel kifejezhessék önrendelkezési akaratukat. Ugyanakkor arra buzdítanak, hogy minél többen írják alá azt az európai polgári kezdeményezést.

Veres Dávid szerint az autonómiaharcot nem szabad alárendelni a pártharcoknak Fotó: Gábos Albin

Ötödik éve annak, hogy a székelyek minden év októberének utolsó vasárnapján őrtüzekkel fejezik ki autonómiaigényüket. Az eseményt az erdélyi magyar pártok, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) összefogásával szervezik meg.

Veres Dávid, Csíkszék Székely Tanácsának elnöke a csíkszeredai városházán tartott keddi sajtótájékoztatón elmondta, az őrtűzgyújtással üzenni szeretnénk a bukaresti hatalomnak, hogy

él bennünk az akarat az önkormányzási jogra.

„Mutassuk meg, hogy vagyunk, hogy elköteleződünk az ügy mellett! Aki tud, legyen jelen vasárnap 17.30-kor az őrtüzeknél” – hívta fel a figyelmet Veres Dávid. Hozzátette, fontos az autonómiaharc, amelyet nem rendelnek alá pártharcoknak, hiszen

a nemzetiségi kérdés pártok fölötti ügy.

Az RMDSZ részéről Füleki Zoltán kifejtette, területi szervezetük legutóbbi küldöttgyűlésén úgy határoztak, felszólítják a csíkszéki önkormányzatokat, hogy gyújtsanak őrtüzeket.

Fotó: Gábos Albin

„Minél többen vegyünk részt a rendezvényen! Csíkszeredában például a Mikó-vár előtti téren lesz őrtűzgyújtás. Mutassuk meg, hogy sokan vagyunk, és hogy ki tudunk állni magunkért, gyermekeink jövőjéért” – fogalmazott.

Hasonló felhívással fordult minden székelyföldi önkormányzathoz az SZNT is, erről az alelnök Ferencz Csaba beszélt.

Aláírásgyűjtés a nemzeti régiókért

A sajtótájékoztató másik témája a nemzeti régiókért folytatott aláírásgyűjtés volt. Nemcsak az őrtűzgyújtás megszervezésébe, hanem az aláírásgyűjtésbe is bekapcsolódtak az erdélyi magyar pártok és politikai szervezetek, hogy az SZNT nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezését támogassák.

A cél jövő májusig nyolc tagállamban egymillió aláírást begyűjteni

– mutatott rá Veres Dávid. Aláírni online a nemzetiregiok.eu oldalon lehet, illetve papíríveken az önkormányzatoknál, politikai szervezetek székhelyein lehetséges.

Tiboldi László Fotó: Gábos Albin

Tiboldi László az EMNT részéről ennek kapcsán kiemelte, Erdély összes demokráciaközpontjában alá lehet írni az íveket. „Ez a mi ügyünk, szeretnénk, ha a katalánokhoz hasonlóan mindenki a sajátjának érezné ezt az ügyet” – jegyezte meg.

Tőke Ervin (jobbról) Fotó: Gábos Albin

Tőke Ervin az EMNP képviseletében arról beszélt, hogy a kezdeményező SZNT sokáig harcolt, amíg egyáltalán lehetővé vált, hogy aláírásokat gyűjthessenek a célért, hogy egyenlő esélyekkel legyenek hozzáférhetők az uniós alapok a nemzeti régiók számára is.

Füleki Zoltán az RMDSZ részéről úgy fogalmazott, ha zászlóinkat nem is szabad bárhová kifüggesztenünk, ezt a kezdeményezést, amely rólunk szól, nemhogy szabad, hanem egyenesen kötelességünk aláírni. Ferencz Csaba, az SZNT alelnöke zárásként hozzátette, az őrtűzgyújtásra való felhívásukhoz hasonlóan az aláíróíveket is eljuttatták az önkormányzatokhoz.

{A}

A nemzeti régiók egyenlőségéért indított európai polgári kezdeményezést az Európai Bizottság május 7-én vette nyilvántartásba. Jövő év május 6-áig kell összegyűjteni legalább egymillió aláírást, hogy tárgyaljanak a beadványról, amelyben a kezdeményező SZNT arra kéri a brüsszeli testületet, hogy a fejlődés és a kulturális sokszínűség fenntartása érdekében biztosítson egyenlő lehetőségeket az uniós alapokhoz való hozzáférésre.

Udvarhelyszéken is folytatódik az aláírásgyűjtés

A Székely Autonómia Napja remek lehetőség arra, hogy új lendületet vehessen az SZNT autonómiamozgalma, ezért Udvarhelyszéken október 27-én, vasárnap folytatódik az aláírásgyűjtés. Székelyudvarhelyen délután fél hatkor kulturális műsorra és közös gyertyagyújtásra várják a helybélieket a Dávid Ferenc térre. Ezt megelőzőn, délután ötkor kezdődik el az aláírások gyűjtése. Ugyanakkor október 30-ától Udvarhelyszék több településén is lesz aláírásgyűjtés, ezúttal azonban az Erdélyi Magyar Néppárt megyei szervezetének kezdeményezésével párhuzamosan: jövő szerdán Bögöz községben zajlik a párt felmérése, amelynek célja, hogy a szervezet reális képet kapjon a lakosság álláspontjáról a jövő évi helyhatósági választásokkal kapcsolatosan.