Féltávnál az 1. Liga alapszakasza: a címvédő uralja a mezőnyt

Horváth Bálint Ottó 2019. október 22., 15:04

A feléhez érkezett az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság alapszakasza, múlt hét végén az odavágók utolsó, 13. fordulóját rendezték. A bajnoki címvédő Kolozsvári CFR vezeti a pontvadászatot, de riválisai kevéssel vannak lemaradva.

A CFR győzelmeivel, a Sepsi OSK döntetlenjeivel tűnik ki a mezőnyből Fotó: Halmágyi Zsolt

Az európai kupaporondon is érdekelt kolozsvári együttes teljesen megérdemelten áll az élen, hiszen a mezőnyben a legtöbb, nyolc bajnoki győzelemmel rendelkezik, ráadásul a legtöbb gólt szerezte és a legkevesebbet (a Sepsi OSK-val együtt) kapta.

A CFR három döntetlen mellett mindössze kétszer szenvedett vereséget, akárcsak a második helyezett Viitorul (amelytől éppen a 12. fordulóban kapott ki), valamint a Botoșani és a Sepsi OSK, amelyek azonban nagyon sok, hét, illetve kilenc döntetlenjükkel tűnnek ki a mezőnyből.

A hazai mérkőzéseken a CFR és a Viitorul teljesít legjobban,

mindkét csapat hat győzelme mellett egy döntetlent játszott, és rajtuk kívül csak az Astra maradt veretlen saját közönsége előtt.

Idegenben az FC Botoșani, az Universitatea Craiova és az FCSB szerezte a legtöbb pontot, de

a Sepsi OSK egyedüliként még nem kapott ki, egy győzelem mellett hat döntetlent ért el.

Ami a gólszerzőket illeti, az alapszakasz első felében a Viitorul játékosa, Gabriel Iancu volt a gólkirály hét találattal, megelőzve a hat gólig jutott Alexandru Păunt (CFR) és Sergiu Bușt (Gaz Metan). Az első tizenhárom fordulóban mindössze a Dinamo támadója, Daniel Popa szerzett mesterhármast, a Clinceni elleni 4–2-es hazai győzelem alkalmával.

A nézőszám tekintetében az Universitatea Craiova áll legjobban,

átlagban több mint 14 ezer néző látogat ki a hazai meccseire, mögötte az FCSB (9000) és a Chindia (közel 5000) szurkolói vannak legtöbben a lelátón. A CFR (3500) az ötödik, a Sepsi OSK (3300) a hetedik sorban. A legtöbben az FCSB–Dinamo (30 325) és a Craiova–FCSB (30 000) összecsapást tekintették meg a helyszínről. 

{S1}