Nem gondolták, hogy „ilyen gyorsan, ilyen nagy bajok lesznek” az MPP-ben

Bíró Blanka 2019. október 21., 19:10

Minél hamarabb vissza kell állítani a törvényességet a Magyar Polgári Párton (MPP) belül, és el kell kezdeni a készülést a jövő évi helyhatósági választásokra – szögezték le a hétfői sajtótájékoztatón a párt Kovászna megyei vezetői.

Csáki Attila Kovászna megyei, Pethő István választmányi, Nagy Gábor Levente sepsiszentgyörgyi MPP-elnök Fotó: Bíró Blanka

Pethő István felfüggesztett, majd leváltott országos választmányi elnök, Csáki Attila, az MPP Kovászna megyei, illetve Nagy Gábor Levente sepsiszentgyörgyi elnök azon a véleményen vannak, hogy a pártban politikai leszámolások sorozata történik, és „paradox módon” azok kerülnek a vádlottak padjára, akik kiállnak az értékei mellett. „Mi csak

azt kértük Mezei János országos elnöktől, hogy vessen véget a pártból való kizárásoknak, és ismételjék meg a székelyudvarhelyi tisztújító ülést, mert annak jegyzőkönyvét nem látta senki”

– szögezték le a háromszéki MPP-sek. Úgy vélik, a párton belüli nézeteltérések a székelyudvarhelyi helyzet miatt robbantak ki. „Úgy tűnik, a cél Gálfi Árpád székelyudvarhelyi polgármester ellehetetlenítése, hogy ne indulhasson a jövő évi önkormányzati választásokon” – mondta Pethő István. Meglátása szerint őt is

azért függesztették fel, majd váltották le az országos választmányi elnök tisztségből, mert összehívta az új székelyudvarhelyi tisztújító ülést.

Pethő István a párt etikai bizottságánál fellebbezte meg a felfüggesztését, a napokban a leváltását is megóvja, de már nem reménykedik abban, hogy ez a párton belül megoldódik, ezért valószínű, kénytelen lesz a bírósághoz fordulni.

Meglátásuk szerint az októberi 17-ei választmányi ülés törvénytelenül hozott döntéseket, hiszen nem volt meg a kvórum, a 34 tagból csak 16 volt jelen. Azon az ülésen új választmányi tagokat hoztak be, döntöttek Pethő István leváltásáról, Biró Zsolt parlamenti képviselő kizárásáról és az Erdélyi Magyar Néppárttal való fúzióról.

{A}

Csáki Attila Kovászna megyei elnök azt mondta, nem vettek részt a Gyergyószentmiklóson megtartott ülésen, de előtte kifejtették álláspontjukat, hogy az kvórum hiányában törvénytelen, így

érvénytelen a sebtében létrehozott nőszövetség, illetve az ifjúsági szervezet küldötteinek beemelése a választmányba.

Nem vagyunk a Néppárttal való fúzió ellen, de csak a törvényes megoldásokat támogatjuk – szögezte le Nagy Gábor Levente. A háromszéki politikusok nem gondolták, hogy „ilyen gyorsan, ilyen nagy bajok lesznek a jobb időket megélt, jobb sorsra érdemes pártban”, szerintük inkább a választásokra kellene készülni, a jelöltállításra összpontosítani.

{K1}

{K2}

{K3}

{K4}