Második víkendtelep: nem pont ezt ígérték, de most erre van lehetőség

Simon Virág 2019. október 22., 09:09

Tíz év után úgy tűnik, nekifognak Marosvásárhelyen a második víkendtelepnek elnevezett szabadidőközpont megépítésének. A városháza uniós pályázatot nyert ezzel a tervvel, igaz, egyelőre csak a terület átalakítására, újrahasznosítására.

Értékes, ám kihasználatlan terület Marosvásárhely határában Fotó: Haáz Vince

A marosvásárhelyi Tudor lakótelep végén a csendőrlaktanya, a Dimitrie Cantemir Egyetem és a Segesvári út által körülzárt terület több tíz éve kihasználatlanul áll. Igazi dzsungel, amelynek egy része lápos terület. A szabadon lévő területek egy részén a lakók kis konyhakerteket alakítottak ki.

A marosvásárhelyi városvezetés már 2010-ben kijelentette, hogy a csaknem 40 hektáros területre egy második víkendtelepet alakítanak ki, 2015-ig azonban semmi előrelépés nem történt. Akkor januárban az önkormányzati képviselők egy határozattervezetet fogadtak el, amely szerint helyi költségvetésből fognak neki a terv megvalósításának. A határozatban az szerepelt, hogy 2015-ben 500 ezer lejt szánnak a tervek elkészítésére, majd az elkövetkező években megszavazzák a pénzt a további munkálatokra.

Fotó: Haáz Vince

A második víkendtelep kialakításához szükséges összeg akkor 48 millió lejt volt. A polgármester tanácsadója, Claudiu Maior arról nyilatkozott, hogy az elhagyott területen olimpiai úszómedence, aquapark, focipályák, lelátók, színpad és sétányok lesznek.

Az ígéretekből semmi nem valósult meg.

Múlt hét végén azonban újabb hír érkezett az úgynevezett második víkendteleppel kapcsolatban. Mint Cosmin Blaga, a városháza sajtószóvivője elmondta, a hivatal a 2014–2020-as Regionális Operatív Program (POR) keretében uniós pénzalapot nyert az elhagyott és használaton kívüli területek átalakítására és újrahasznosítására.

Fotó: Haáz Vince

Ezt a pályázatot a már említett lápos terület átalakítása érdekében írták meg és nyújtották be. A pályázat szerint

a kihasználatlanul álló telken szabadidős és sporttevékenységek végzésére alkalmas parkot alakítanak ki, zöldövezetekkel és pihenőhelyekkel.

Egyebek mellett lesz egy félig föld alatti építmény, füvesített teraszos tetővel, ahonnan sporteszközöket lehet majd bérelni. Színpadot is kialakítanak, illetve játszótereket, és egy felfüggesztett gyalogos sétány, valamint futópálya is lesz. A pályázat összértéke több mint 14 és fél millió lej lej (kb. hárommillió euró), amelyből a város önrésze két százalék.

{A}

Cosmin Blaga elmondta, a városvezetés nem mondott le a második víkendtelep kialakításáról, de egyelőre csak a kihasználatlan területek újrahasznosítására volt kiírva uniós pályázat, így ilyet nyújtottak be. Helyi költségvetésből egyelőre nem lehetséges az eredeti elképzelés megvalósítása, de hosszú távon mindenképp szeretnék létrehozni a második víkendtelepet.