Érdeklődik a medve a füstölt sonka iránt, de azért csapdába nem sétál érte

Fülöp-Székely Botond 2019. október 21., 21:49

Több háziállatot is megölt Homoródalmáson egy medve, amelyre közel egy hónapja kért – eddig eredménytelenül – kilövési engedélyt az illetékes vadásztársaság. Azóta csapdát és vadkamerát is kihelyeztek a helyszínen, és az is kiderült, hogy a továbbra is károkat okozó medve egy kifejlett, felnőtt egyed.

A fotók tanúsága szerint mintegy 250 kilós lehet a Homoródalmáson garázdálkodó medve Fotó: Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület

Egy hónapja jártunk Homoródalmáson, ahol több jószágot is elpusztított egy rendszeresen garázdálkodó medve. A Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület tagjai akkor kezdték el összeállítani a dokumentációt, amellyel a veszélyes nagyvad kilövését kérhetik.

A folyamat néhány napon belül le is zajlott, hiszen a Hargita megyei környezetőrség és a környezetvédelmi ügynökség komolyan vette a munkáját, ám az egyesület tagjai már közel három hete eredménytelenül várják a környezetvédelmi minisztérium reakcióját

– fejtette ki lapunknak Mărmureanu-Bíró Leonard, a szervezet igazgatója.

Sokasodó károk

Az egyesület tagjai már a helyszínelésük napján kitettek egy csapdát az egyik károsult kertjének hátsó részénél, remélve, hogy sikerül befogni és elszállítani a nagyvadat, amíg a bürokrácia lassan őrlő malmai eredményre vezetnek. Noha ezt eddig nem sikerült megvalósítani, próbálkozásuk nem volt hiábavaló, hiszen felvétel készült a csapda körül ólálkodó nagyvadról.

Kiderült, hogy egy kifejlett, legalább 250 kilós medvéről van szó, amely ugyan érdeklődött a csaliként elhelyezett füstölt sonka iránt, de egyelőre nem sétált be a kelepcébe.

A csapda ugyanakkor biztosan működik, mivel egy juhászkutyát már szabadon kellett engedni a szerkezetből.
Miközben kilövési engedély továbbra sincs, a károk folyamatosan sokasodnak a faluban – folytatta Mărmureanu-Bíró Leonard –, azóta ugyanis számtalan kerítést törtek össze a nagyvadak, ráadásul a gyümölcsösöket is tönkretették.

Siralmas, hogy miként néznek ki a gyümölcsösök a településen és környékén. Amelyik fán egyetlen alma is volt, azt ripityára törték a medvék.

Ezekre pedig hiába is ad kártérítést az állam, hiszen a jövő évi és az azutáni termény nincs beleszámolva az összegbe. A fákat is hiába ültetik újra a gazdák, hiszen azoknak néhány év kell, amíg ismét teremnek” – magyarázta.

Éjszakai műszakban

„Lassan szabadidőnk sincs, hiszen valahol minden éjszaka vagy nappal el kell riasztani a medvéket. Az elmúlt két hétben minden éjszaka terepen voltunk. Egyre nehezebb szembenézni a gazdákkal is, hiszen egyszerűen tehetetlenek vagyunk a kialakult helyzettel szemben.

Lehet, hogy gyávák vagyunk, de senki sem akarja megkockáztatni a medvék kilövésével járó törvényszegést, amely mintegy 40 ezer eurós bírságot von maga után. Puskánk van, de nem használhatjuk

– fogalmazott Mărmureanu-Bíró Leonard. Mint mondta, szerinte

az volna a legjobb megoldás, ha az állam lehetővé tenné, hogy ne a környezetvédelmi minisztériumtól kelljen engedélyt kérni a kilövésekhez, hanem elég lenne ehhez a megyei hatóságok jóváhagyása.

„Bukarestben nem ismerik az itteni helyzetet, megyeszinten azonban jobban átlátható. Ezért volna fontos, hogy a döntés annak a kezében legyen, aki részleteiben is ismeri a problémát” – jelentette ki.

{A}