Jó hír a túrázóknak: újabb menedékházakat helyeztek ki a hegyekben

Szász Cs. Emese 2019. október 21., 21:31

Újabb két menedékházzal bővülnek a Maros megyei hegyek a túrázók és a kirándulók nagy örömére. Az elmúlt hétvégén a Kelemen-havasokban a Fenyvesek fejének nevezett tisztáson építették fel az egyiket, a jövő hétvégén Szováta környékén is kikerül még egy védőkunyhó.

Itt még fedél nélkül... Fotó: Facebook/Maros Megyei Hegyimentők

A fából készült rönkházak a Maros megyei önkormányzat, valamint a Maros Megyei Barlangi- és Hegyimentő-szolgálat közös projektjeként kerülnek ki a hegyekbe – amint azt a hegyimentők vezetőjétől, Kovács Róberttől megtudtuk – az egy évvel ezelőtti projekt folytatásaként.

Tavaly ősszel ugyanis négy menedékház készült el hegyekben, amelyet most újabb kettővel tudtak bővíteni a hegyimentők.

Az egyiket a Kelemen-havasok Fenyves Fejének nevezett tisztáson építették fel az elmúlt hétvégén a hegyimentő-szolgálat munkatársai.

Azért ezt a helyet választottuk, mert így még jobban le tudjuk fedni a Kelemen-havasok túraútvonalait, most már minden olyan pontnál van védőkunyhónk, ami messze esik a völgyektől

– magyarázta Kovács Róbert. Hozzátette, a következő hétvégén kikerül még egy menedékház a Mező-havasok csúcs mellé a Görgényi-havasokban, Szováta környékén. Ezzel együtt összesen hat menedékház van már a Maros megyei hegyekben, valamint egy munkapont az Istenszékén, ami nincs mindig nyitva, de hétvégén, illetve szezonban hegyimentő-szolgálat működik ott.

Itt pedig már befödve áll a Kelemen-havasokban felépített újabb menedékház Fotó: Facebook/Maros Megyei Hegyimentők

„Ezek rönkházak, tartósak, sok időt kibírnak, ugyanakkor jó hőszigetelők is.

Az egyszerű faházak állandóan nyitva vannak, nincs benne őrzés, bármilyen túrázó használhatja, aki hosszabb túrára ment, de nem vitt magával hálózsákot, vagy épp utoléri egy rossz idő, vihar, megvárhatja annak a végét a menedékházban

– magyarázta az építmények a funkcióját a hegyimentő. Hozzátette, bár tartottak a rongálásoktól,

az eddig kihelyezett menedékek túléltek egy téli és egy nyári szezont, és szerencsére, tökéletes állapotban vannak.

„Nagyon vigyáztak rá a túrázók, szeretik, és használják ezeket, ez derül ki a már betelt vendégkönyvekből is: van, aki a rossz idő elől menekül a házba, mások ott éjszakáznak. Van, aki több napra megy a Kelemen-havasokba és menedékháztól menedékházig túrázik” – fogalmazott a Maros megyei hegyimentő. Hozzátette, a rönkházak darabja 30 ezer lejbe került.

{A}