A polgármester már tudja, mi lesz a 24 millió lej sorsa, az RMDSZ még nem döntött

Simon Virág 2019. október 21., 11:45

Marosvásárhely vezetősége tudja, mire akarja elkölteni a megbuktatott kormány egyik utolsó intézkedésével a városnak átutalt 24 millió lejt. Az összeg felhasználásáról a csütörtöki soros önkormányzati ülésen határoznak. Az RMDSZ még nem hozott döntést.

Több marosvásárhelyi tömbház hőszigetelését lehetne megoldani, ha elfogadják a költségvetés-kiegészítést Fotó: Haáz Vince

A bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatott kormány egyik utolsó intézkedésével több mint 1600 településnek nyújtott támogatást, elsősorban fenntartási költségekre. Az összegek nem célirányosan voltak leosztva, ami azt jelenti, hogy az önkormányzatok döntik el, mire költik, figyelembe véve a város vagy község szükségleteit.

{A}

Marosvásárhely 24 millió lejt kapott, az októberi soros önkormányzati ülés napirendjén pedig már szerepel a költségvetés kiegészítése. Idén több vita volt már a pénzek leosztása kapcsán, különösen miután a városi RMDSZ-szervezetet feloszlatták és a döntéshozó szerepet átvette a megyei RMDSZ. A Péter Ferenc által vezetett szervezetnek alárendelt önkormányzati képviselők csak azokat a költségvetési tételeket szavazták meg, amelyek alaposan meg voltak indokolva és a városvezetés szerint akadályozták a már elkezdett beruházások befejezését, ellehetetlenítették a város működését.

A 24 milliós támogatás átutalásáról szóló papíron meg sem száradt a tinta, de a városvezetés máris közölte, hogy mire akarja elkölteni az összeget. Szerintük

több fontos területen lehetne előrelépést elérni ebből a pénzből.

  • Be lehetne fejezni az oktatási intézményekben elkezdett munkálatokat, bővítéseket, amelyeket a nyár folyamán abbahagytak, vagy amelyeknek neki sem kezdtek. A jegyzék szerint 16 iskolában és óvodában kellene sürgős munkálatokat végezni. Ezek között van a Dr. Bernády György Általános Iskola is, ahol a tetőtér beépítésével újabb osztálytermeket tudnának létrehozni, de a Transilvania Gazdasági Gimnázium is, amelynek tornaterme rendkívül rossz állapotban van.
  • A másik fontos terület az utca- és járdajavítások, itt is sok a munka, csaknem húsz utcában lenne szükség munkálatokat végeztetni, amíg az időjárás megengedi.
  • A föld alatti szeméttárolók megvásárlása és földbe süllyesztése, használatba adása is fontos tételnek számít. Több mint 15 lakástulajdonosi társulás kérte, hogy a meglévő szeméttárolókat föld alattiakra cseréljék, és már meg is jelölte, hogy ezeket hova kellene beépíteni.
  • Fedett parkolók kialakítására is jó pár kérvény érkezett az elmúlt évben, ezeknek is a kormánytámogatásból tennének eleget.
  • Továbbá a városvezetés szerint az összegből maradna az új parkok kialakítására és 25 tömbház szigetelésére is.
RMDSZ: még nem egyeztettek

Megkérdeztük az RMDSZ Maros megyei szervezetének ügyvezető elnökét, Kovács Mihály Leventét, hogy szerintük mire kellene költeni a kormány által leosztott támogatást, tudva, hogy a marosvásárhelyi önkormányzati testületben az RMDSZ-nek van a legtöbb képviselője. Mint mondta, még nem egyeztettek ez ügyben a városi tanácsosokkal, a hét elején fognak tárgyalni a költségvetés-kiegészítés tételeiről, és akkor majd sorra veszik a javaslatokat.

A költségvetés-kiegészítésről a csütörtöki soros önkormányzati ülésen fognak dönteni. Amennyiben a kormány által nyújtott támogatást év végéig nem tudják elkölteni, azt vissza kell utalni a központi költségvetésbe.