Benépesült a marosvásárhelyi Bolyai-pálya

Simon Virág 2019. október 19., 15:05

Előadások, gyermekfoglalkozások és finomságok várják a marosvásárhelyieket és nem csak az első alkalommal megszervezett Maros megyei termelők vásárán, a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Gimnázium pályáján. A helyszín kiválónak bizonyul, hiszen könnyen megközelíthető és tágas.

Fotó: Haáz Vince

Legalább egy órát kell arra szánni, hogy végigsétáljunk a kiállítók között és megnézzük, mivel készültek, mit hoztak a vásárra, esetleg kóstoljunk meg vásároljunk is.

Lehet bátosi almát, körtét és sütőtököt vásárolni, de ha birsalmát szeretnénk venni, azt is megtehetjük, kilogrammja hat lej. Van szárított levendula és az illóolaj felhasználásával készült krémek, testpermetek. Zakuszkákat, marosjárai, üstben készült szilvaízt is be lehet szerezni. De többféle feketeribizli-bor és -szörp van, homoktövist lehet kóstolni mézzel, illetve csak natúran.

Fotó: Haáz Vince

A Maros megyében működő sajtágyárak és mészárszékek is jelen vannak, termékeikből is kedvezményesen lehet vásárolni. A nyárádmenti zöldségesek is elhozták portékáikat, de lehet mezőpaniti héjatlan tökmagot és fűszerpaprikát is vásárolni.

{A}

A megyei tanács elnöke, Péter Ferenc sikeresnek értékelte az első alkalommal megszervezett vásárt, és örömét fejezte ki, hogy a meghívott termelők, illetve a vásárhelyiek is szép számban jöttek el, már a délelőtti órákban is.

Fotó: Haáz Vince

Délután négy órától a marosvásárhelyi Slow Food-közösség fog bemutatkozni, vezetőjük, Claudia Rânja Étel a változásért címmel tart majd előadást. A Slow Food egy nemzetközi mozgalom, amely az egyes országok és régiók étkezési hagyományainak, a helyi értékeknek, a gasztro-kulturális sokszínűség megőrzésének céljából született. A délután öt órától kezdődő utolsó előadás egy szászkézdi sikerprojektet mutat be, a bodzagin történetét és a Pivnița Bunicii márka termékeit ismerhetik meg azok, akik beülnek az előadásra.

Fotó: Haáz Vince

A Bolyai-pályán lévő vásár délután hat óráig van nyitva, érdemes gyermekekkel is kisétálni, hiszen számukra egy nagy sátort állítottak fel, ahol különböző érdekes foglalkozásokon vehetnek részt. Azt azonban érdemes tudni, hogy a lacikonyhák teljesen hiányoznak a vásárról, így éhesen nem érdemes oda menni.