Huszonöt évesen ágyhoz kötve

Fülöp-Székely Botond 2019. október 21., 15:51

Munkabalesetben sérült meg másfél éve a huszonöt éves, székelyudvarhelyi Egyed Róbert, aki emiatt csípőtől lefelé lebénult. Jelenleg barátai és családtagjai segítségére szorul, ha elhagyná lakását. Ezen mielőbb változtatni szeretne, így segítséget kér, hogy elektromos kerekesszéket vásárolhasson.

Súlyos gerincsérülése ellenére Egyed Róbert bízik benne, hogy egyszer újra járhat Fotó: Erdély Bálint Előd

Bár helyzete erre nem túl sok okot ad, mégis jópofa, folyton viccelődő fiatalt ismerhettünk meg Egyed Róbert személyében, akinek arca csak akkor vált komorrá, amikor másfél éve történt munkabalesetéről kérdeztük. Mint mondta, egyik nap megbízták a munkahelyén, hogy egy, a többi mögé rakott bútorlapot vegyenek elő társaival, ekkor történt a baj.

Egy társával kellett tartania a bútorlapokat, amelyek hirtelen meginogtak, és már nem volt ideje félreugrani, amikor azok rádőltek.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Mosták kezeiket

A baleset után fájt a gerince, teste alsóbb részei elzsibbadtak, és nem tudta mozgatni a lábát – emlékezett vissza. Az orvosok a városi kórház sürgősségi osztályára szállították, ahol a vizsgálatokból kiderült:

két csigolyája is megsérült.

Helikopterrel akarták a kolozsvári kórházba szállítani, ám az nem szállhatott fel, így mentőautóval kellett eljutniuk a célhoz.

Az ottani orvosok két százalék esélyt adtak rá, hogy újra járhat majd, de később kiderült, hogy azt is csak jóindulatból.

Főnöke rögtön mosta kezeit az ügyben, Egyed Róbert állítása szerint utólag még a munkavédelmi papírokat is aláíratta vele, aminek ő naivan eleget is tett. Persze nem kapta meg a szükséges képzést a balesete előtt – magyarázta. Bírósági eljárás is indult az ügyében, amelynek végén hét év börtönbüntetést akartak kiszabni rá, amiért nem tartotta be a munkavédelmi előírásokat. Végül nem született elmarasztaló ítélet az ügyében.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Kimozdulni otthonról

Az őt ért szerencsétlenség ellenére Egyed Róbert nem adta fel a küzdelmet, elkezdett gyógytornára járni, és nem is maradt el az eredmény.

A megfeszített munkának köszönhetően már önerőből meg tud fordulni az ágyban, és egyes lábizmait – például a lábujjait és a combján lévő izmokat – is meg tudja mozdítani.

{A}

Napjainak túlnyomó részét otthon tölti az ágyban, csak a gyógytornákra jár el. Utóbbi is csak édesanyja, testvére és kitartó barátai segítségének köszönhetően lehetséges. Ezen szeretne mielőbb változtatni. A legfontosabb az volna, ha vásárolhatna egy elektromos kerekesszéket, amely nagyjából 4 ezer lejbe kerül. Jelenleg ezt nem tudja megengedni magának a költséges kezelések és az állam által biztosított alacsony összegű betegnyugdíj miatt, így segítséget kér.

Aki támogatni szeretné célja elérésében, az a RO37BUCU1761038332433RON bankszámlaszámra utalva teheti ezt meg.

Szintén sokat segítené önálló közlekedését, ha földszintire tudná elcserélni jelenlegi második emeleti, Cserehát-negyedi ifjúsági lakását, amely az Árpád tér 7/6. szám alatt található.