Sokasodó betegek, érkező oltások

Szász Cs. Emese 2019. október 18., 12:39

Bár országos szinten megjelentek az első influenzás megbetegedések, Székelyföldön még nem történt hasonló eset. Megemelkedett azonban a légúti megbetegedések száma Maros megyében, múlt héten több mint 5500 esetet jegyeztek. Közben újabb adag influenza elleni oltóanyag is érkezett.

Egyre több a beteg. Az influenza elleni ingyenes védőoltás már gyerekeknek is igényelhető. Képünk illusztráció Fotó: 123RF

A múlt évhez viszonyítva idén három héttel korábban jelentek meg az első influenzás megbetegedések Romániában, összesen öt betegnél igazolták a vírus jelenlétét. Az egészségügyi hatóságok egy világszerte lehetséges járványról beszélnek, amely különösen a szegény országokat érinti majd. Romániában tavaly tombolt az influenzajárvány:

az Országos Közegészségügyi Igazgatóság adatai szerint az előző szezonban 2310 laboratóriumban igazolt influenzás megbetegedést jegyeztek, melyek közül 199 halállal végződött.

Egyre több a beteg Maros megyében

Influenzás megbetegedés Székelyföldön még nem volt az idei szezonban,

Maros megyében azonban az elmúlt héten megsokasodtak a betegek, mind az előző héthez, mind a 2018-as év azonos időszakához képest.

A Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság sajtószóvivője, Gabriela Uifălean beszámolója szerint az elmúlt héten 4103 felső légúti megbetegedést jegyeztek, ebből 30 kórházi kezelést igényelt, valamint 1459 tüdőgyulladásos esetet, amelyből 63-an kerültek kórházba. Gabriela Uifălean azt is elmondta, hogy ezen a héten újabb adag influenza elleni oltóanyagot várnak, az első beérkezett oltásokat még nem adhatták a három éven aluli gyerekeknek.

Maros megye az idei szezonra 19 ezer adag influenza elleni oltást kap majd, amelyből várhatóan 6400 adagot még a héten megkapnak.

{A}

Nőtt az oltási kedv Hargita megyében

Hargita megyében az elmúlt héten még nem tapasztalták a megfázásos esetek számának növekedését. A Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője, Tar Gyöngyi a Székelyhonnak elmondta, az elmúlt héten 674 felső légúti megbetegedés és 21 tüdőgyulladásos eset volt a megyében, ami nagyjából ugyanannyi, mint az azt megelőző héten, viszont kevesebb, mint a 2018-as év hasonló időszakában, tavaly ilyenkor ugyanis már több mint nyolcszáz beteg volt.

Ezen a héten kezdtek panaszkodni az orvosok arra, hogy megnőtt a lázas, meghűléses, vírusos tüneteket prezentáló felső légúti betegek száma, ennek a hétnek a statisztikája azonban csak jövő héten derül ki

– magyarázta Tar Gyöngyi. Hozzátette, jó hír azonban, hogy szerda délután megérkezett az influenza elleni oltóanyag második szállítmánya is, az elsőben köztudottan csak 290 adag volt, ami még az egészségügyi személyzetnek sem volt elég. Ezúttal 2890 adag érkezett, amiből már várhatóan kapnak a családorvosok is szétosztásra. A megyei egészségügyi igazgatóság vezetője rámutatott, ez a mennyiség még mindig csak egyharmada annak, amit a minisztérium Hargita megyének ígért, és egyhatoda annak, amit kértek.

Összesen több mint 15 ezer adag vakcinát kértünk két fázisban, először 12 900-at, majd még háromezret, és az első igénylés 70 százalékát hagyták jóvá, 8600-at.

Ennek az lehet az oka, hogy voltak évek, amikor bekértünk adagokat, a páciensek azonban nem jelentkeztek, és a megmaradt oltóanyagokat el kellett égetni. Ez most megfordult, úgy tűnik, nőtt az oltási kedv, de

nem jut majd mindenkinek ingyenesen, érdemes idejében jelentkezni

– mutatott rá a szakértő.

Gyerekeknek is jár az ingyenes immunizálás

Tar Gyöngyitől megtudtuk, ingyenes influenza elleni védőoltásra azok jogosultak, akik a rizikócsoportokba tartoznak, vagyis 6 hónap és 5 éves kor közötti gyerekek, a 65 év fölötti idősek, valamint a krónikus betegségekkel küszködők, a várandós nők, az egészségügyi dolgozók, illetve a különböző intézmények lakói. Az eddig megérkezett oltásokat csak a 3 év fölötti gyerekeknek és a felnőtteknek adhatják. Az egészen kicsiknek is rendelt a minisztérium egy másik fajta oltóanyagot, abból országszerte tízezret osztanak majd szét.