Rövidesen nem marad leaszfaltozatlan utca Csíkdánfalván

Barabás Hajnal 2019. október 18., 11:06

Napokon belül befejezik az aszfalt alapréteg leterítését Csíkdánfalva több utcájában. A téli szünet után tavasszal folytatják a munkát, kopóréteget húznak az érintett, összesen mintegy öt kilométert kitevő útszakaszokra. A felújítást közel egymillió euróból valósítják meg.

Az első réteg aszfaltot terítették le Dánfalva egyik utcájában. A kopóréteg csak jövőre kerül a felületre Fotó: Pinti Attila

A Csíkdánfalva, Csíkkarcfalva és Csíkszenttamás alkotta társulás (ADI DKSZ) sikeresen pályázott közel 16 kilométer községi út felújítására összesen 3 millió euró értékben. Bőjte Csongor Ernő, Csíkdánfalva polgármestere és egyben a társulás elnöke elmondta, községükben a pályázatnak köszönhetően közel öt kilométernyi útszakasz újul meg mintegy 17 utcában, amire 1 millió eurót költenek.

{A}

Az alapozási munkák elvégzése után hat centiméteres aszfalt alapréteget terítettek le az érintett utcák többségében. A napokban a Cserealja és a Csere (Ábránok) utcában dolgoztak a kivitelező cég munkatársai.

Két útszakaszon tavaszra marad az aszfaltozás, az egyiknél előbb vízelvezetési munkálatokat kell végezni, míg a másiknál nem fejezték be az alapozást, hagyják télen még tömörülni

– osztotta meg a községvezető. Egy utcában pedig már a kopóréteget is leterítették, de itt is lesz még tennivaló jövőre a teljes befejezéshez. A fennmaradó útszakaszokon az alaprétegre szintén csak tavasszal terítenek egy négy centiméteres kopóréteget.

Fotó: Pinti Attila

Mint megtudtuk, az önkormányzat a következő évben is folytatja az utak korszerűsítését, közbeszerzés alatt van ugyanis további 5,4 kilométernyi útszakasz leaszfaltozása. Ez a munka szintén része lesz a társult felcsíki falvak közös pályázatának, amely által összesen 16 kilométernyi útszakaszt terveznek leaszfaltozni a három községben.

Amennyiben ezt a munkát is sikerül elvégezni, Csíkdánfalván minden utca aszfaltozva lesz

– mondta a polgármester.

Fotó: Pinti Attila

További munkálatok, tervek

Csíkdánfalván nemcsak aszfaltozás történt ebben az évben, hanem korszerűsítették a község közvilágítását, belső felújítást végeztek a helyi óvodában, jelenleg pedig hídépítés folyik az Olt folyón. Tervezik továbbá egy új iskola építését, egy tangazdaság létrehozását, az elemi iskola, a községháza és a kultúrotthon felújítását, valamint új tűzoltószertár kialakítását. Projektjeik összértéke 7 millió euró.