A bevételkiesés miatt perre megy a City Parking

Kovács Attila 2019. október 19., 10:02

Mivel továbbra is tisztázatlan a csíkszeredai fizetős parkolással kapcsolatos szerződés helyzete, a rendszert korábban működtető cég kártérítési pert kezdeményez a helyi önkormányzat ellen. Több mint két és fél éve nincs fizetős parkolás a városban, de a szerződést nem bontották fel.

Elhagyott parkolóautomata Csíkszeredában. Tisztázatlan kérdések Fotó: Pinti Attila

Eredménytelennek bizonyult a polgármesteri hivatal képviselőivel folytatott legutóbbi megbeszélés a csíkszeredai fizetős parkolás helyzetéről, a rendszert korábban üzemeltető cég ennek nyomán döntött arról, hogy kártérítési pert indít a város ellen – számolt be megkeresésünkre Szőcs Róbert. A City Parking Kft. ügyvezetője szerint

a bírósági eljárás során a szolgáltatási szerződés 2017. áprilisi felfüggesztése óta eltelt időszakra számított bevételkiesés és a befektetések összegét kérik.

Emlékeztetett, hogy 2016 januárjától érvényes a legutóbbi, négy évre szóló szerződésük, akkor hat hónapot tudtak teljes kapacitással dolgozni, mivel ugyanazon év júliusában a parkolási szabályzat ellen indult per és bírósági ítélet nyomán megszűnt a kerékbilincs alkalmazásának lehetősége, ami nagy bevételkiesést hozott nekik.

A következő évben, 2017-ben tavasszal két hétig alkalmazták a pótdíjfizetéses rendszert, amikor a prefektus bíróságon támadta meg az ezt elfogadó helyi tanácsi határozatot, és a fizetős parkolást felfüggesztették. A per két évig tartott, de az idén márciusban megszületett, a prefektusnak kedvező jogerős ítélet után sem történt semmilyen változás. Szőcs szerint az nem megoldás, hogy mindenki hallgat és várja, hogy teljen az idő.

{A}

Az ügy kapcsán kerestük Szőke Domokos alpolgármestert is, aki azt mondta, nincs konkrét információja a kártérítési perről, és arról sem, hogy a város kezdeményezné a szerződés felbontását. Tavaly az is kiderült, hogy

a polgármesteri hivatal másfél hónapra szóló, a közterületeken lévő parkolók után ki nem fizetett haszonbér összegét, illetve annak késedelmi kamatait is igyekszik behajtani a cégtől, és fel is szólították a kifizetésre.

A vállalkozás viszont ezt a követelést nem tartotta helyénvalónak, álláspontjuk szerint ők 2017. április 1-jétől leállították a tevékenységet, a hivatal viszont arra a hónapra, illetve május közepéig kiszámlázta a haszonbér összegét. Az alpolgármester arról sem tud, hogy pert indítanának a tartozás behajtása érdekében.

Fotó: Pinti Attila

Csapdahelyzetben

Az idén márciusban lezárult perben a prefektus egyrészt a fizetős parkolók üzemeltetéséhez szükségesnek tartott rendőrségi véleményezés hiányát kifogásolta, de azt is, hogy a szabályzat szerint a fizetős parkolókat szabálytalanul használó autósokat a parkolási rendszert működtető cég alkalmazottai ellenőrzik. A 2017-ben készült szabályzat elfogadása előtt a városvezetés többször egyeztetett a rendőrséggel, de azt a választ kapták, hogy nem hatáskörük véleményezni a parkolókat. A város ugyanakkor saját kézbe venné a fizetős parkolás üzemeltetését, amelynek ellenőrzését a helyi rendőrségre bíznák, az viszont még nem alakult meg.

Fotó: Pinti Attila

Szabálytalan szerződés

A polgármesteri hivatal később közleményben ismertette a helyzettel kapcsolatos álláspontját. Mint írják a 2015 második felében lefolytatott közbeszerzési eljárást követően az egyetlen ajánlattevővel, a City Parking Kft.-vel 2016. február 1-jei hatállyal írtak alá szerződést 4 éves időtartamra a fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére.

„A szerződést a város részéről vezetőként a polgármesteri hatáskört betöltő akkori alpolgármester írta alá. A városi parkolási szabályzat törvényszéki megsemmisítését követően a két szerződő fél 2017 májusában egyetlen bekezdéssel kiegészítette a szerződést, majd ennek alapján a város értesítette a City Parking Kft.-t a szolgáltatás igénybevételének felfüggesztéséről. A kiegészített szerződés szerint ennek a szolgáltató részéről semmiféle kártérítési következménye nem lehet” – áll a közleményben.

A néhány hónap múlva, azaz 2020. január 31-én lejáró szerződést Csíkszeredának nem áll módjában meghosszabbítani – pontosított a hivatal. Az indoklás szerint azért, mert ez a szerződés a 2002. évi 71-es számú, a helyi érdekeltségű köz- és magántulajdonban levő közszolgáltatások szervezésének és működésének ügykezeléséről szóló kormányrendelet 12. szakasza előírásainak mellőzésével született, amely kimondja, hogy ezen tevékenységet kizárólag részvénytársaságok esetében lehet kiszervezni.

„Ezt állapította meg a 2017. december 21-i végzésében a Hargita Megyei Törvényszék, amely a Gyergyószentmiklós megyei jogú város és a City Parking Kft. között létrejött szerződést az említett jogszabály be nem tartása indokával megsemmisítette” – részletezi a közlemény.