Természetvédelmi területen tombolt erdőtűz Háromszéken

Bíró Blanka 2019. október 17., 18:58

Tűz ütött ki a Veresvíz tőzegláp természetvédelmi területen, Kézdialmás közelében. A tűzoltókat szerdán délután értesítették, Sepsiszentgyörgyről és Kézdivásárhelyről 12 tűzoltó sietett a helyszínre, hogy megfékezzék a lángokat.

Fotó: Kovászna megyei tűzoltóság

A tűzoltóság tájékoztatása szerint a munkájukat több mint negyven helyi lakos és a Veresvíz magánerdészet alkalmazottai segítették. Mintegy hat órán át szikracsapókkal, lapátokkal, vizes fecskendővel próbálták a több mint húsz tűzfészket megszüntetni. A nehezített terepen, meredek lejtőkön dolgoztak, tovább nehezítette az oltást, hogy rosszak voltak a látásviszonyok, és nem volt vízforrásuk. Tűzoltóautókkal nem tudták megközelíteni a helyszínt. Miután besötétedett, a csapat egy része a helyszínen maradt, hogy megakadályozzák a tűz kiújulását. Csütörtök reggel újra átfésülték a terepet, újabb tűzfészkek után kutatva.

Fotó: Kovászna megyei tűzoltóság

A tűzoltók szerint az erdőtüzet valószínű a szabadban meggyújtott és felügyelet nélkül hagyott tűz okozta.

A hatóságok nyomoznak, hogy megállapítsák a tűz pontos okát, azonosítsák és felelősségre vonják a vétkeseket.

Kigyúlt egy lakóház Zabolán 

Szerdán több mint három órán keresztül oltottak a tűzoltók egy zabolai kigyulladt családi házat. Tájékoztatásuk szerint a kézdivásárhelyi hivatásos tűzoltók két tűzoltóautóval siettek a helyszínre, az oltásban a zabolai önkéntes tűzoltók is részt vettek. A lángok martaléka lett a ház tetőtere mintegy 140 négyzetméteren, a fürdőszoba és a földszinten levő ingóságok egy része. A tűzoltók ki tudták menekíteni a földszinten levő javak egy részét, sőt Giurgea Gheorghe kézdivásárhelyi tűzoltóparancsnok a család tetőtérben tartott megtakarított pénzét is kihozta. A tűzben nem sérült meg senki. A tűz valószínű rövidzárlat miatt keletkezett.

{A}