Parázs vitát váltott ki a CSTIT helyzete a küldöttgyűlésen

Iszlai Katalin 2019. október 17., 17:21

„Borboly Csabát újraválasztották az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének elnökévé” – olvasható az RMDSZ által szerdán késő este kiküldött közleményben, amelyben hosszasan beszámoltak az aznap tartott küldöttgyűlésről. A részletes tájékoztatásból azonban az esemény egyik fontos eleme mégis kimaradt.

Fotó: Pinti Attila

Küldöttgyűlést tartott szerdán este Csíkszeredában az RMDSZ Csíki Területi Szervezete, amelyen a küldöttek egyebek mellett megerősítették tisztségében Borboly Csaba elnököt, és arról is szavaztak, hogy kik képviselhetik majd a területi szervezetet a Szövetségi Képviselők Tanácsában.

A hét jelölt közül ötöt választottak ki: Becze Istvánt, Bors Bélát, Hajdu Gábort, Kozma Istvánt és Szőke Domokost.

A szövetség területi szervezete által kiküldött sajtóközleményben hosszasan beszámoltak az esemény részleteiről, azt viszont

elmulasztották megemlíteni, hogy a szavazáson nem mindenki fejthette ki véleményét.

Tudni kell, hogy az ehhez hasonló küldöttgyűléseken az erre kijelölt küldöttek szavazhatnak, tehát többek között a helyi szervezetek elnökei, polgármesterek, alpolgármesterek és a különböző szervezetek képviselői, mint például a nő- vagy ifjúsági szervezetek. Ezzel el is érkeztünk a szerdai esemény vitába torkollt mozzanatához. Egy adott ponton ugyanis kiderült, hogy

miközben a Csík Terület Ifjúsági Tanácsa (CSTIT) az alapszabályzat szerint 15 küldöttet jelölhetett volna a küldöttgyűlésre, a teremben valójában 30 fiatal tartózkodott a szervezet nevében.

Ez úgy történhetett meg, hogy – mint már korábban megírtuk – a CSTIT két táborra szakadt az elmúlt időszakban. A konfliktus múlt héten éleződött ki, miután egyazon napon (október 11-én) mindkét tábor gyűlést tartott. Egyiken új elnököt is választottak Kovács-Szécsi Attila személyében, a másik fél szerint jogszerűtlenül.

{K1}

A szervezet hivatalosan bejegyzett elnöke egyébként Kozma István (Csíkszentsimon polgármestere), a baj csupán az, hogy ő valójában csak 2017. december 15-éig vezette a szervezetet, őt pedig Mákszem Hunor váltotta. A két évvel ezelőtt megszületett döntés azonban „nem öltött papírformát”, így a szervezet hivatalos okirataiban szereplő elnök továbbra is Kozma István maradt. Ennek ellenére idén október elején mégis Mákszem Hunor mondott le az elnöki tisztségről, ezért kezdeményezett tisztújítást a másik tábor és választották meg elnöknek Kovács-Szécsit.

{A}

Az ifjúsági szervezeten belül tehát óriási a káosz, hiszen mivel – elméletileg – több elnöke is van, mindkét tábor a magáénak tekinti. Ez vezetett ahhoz, hogy

mindkét fél jelölt 15–15 személyt a szerdai küldöttgyűlésre,

ahol a jelenlévők egyszer csak azon kapták magukat, hogy el kellene dönteni, melyik tábor érkezett jogszerűen, ezáltal pedig melyik 15 személy szavazhat.

Fotó: Pinti Attila

Az ügyben kialakult vitát Borboly Csaba váltotta ki azzal a kijelentésével, hogy egy azonnali szavazással módosítaniuk kellene az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének alapszabályzatát oly módon, hogy a Csík Terület Ifjúsági Tanácsa (CSTIT) részéről ne 15, hanem 30 küldöttet engedélyezzenek. Ezzel a gyors és hirtelen szabályzatmódosítással azonban többen sem értettek egyet. Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere volt az első, aki nemtetszésének hangot adott. Mint mondta, nem lehet egyik pillanatról a másikra felülírni a szabályokat.

Fotó: Pinti Attila

Tudomásul kell venni, hogy amennyiben ez a döntés megszületik, az magával vonja annak kockázatát, hogy ha valakinek ez nem tetszik, óvást tud benyújtani. És akkor elindulunk mi is az MPP dicsőséges útján, amelyen ők különböző személyes ambíciók miatt feszültek egymásnak. Nálunk is elindulhat egy hasonló, mert bizonyos emberek nem férnek a bőrükben. Azt gondolom, hogy ez nincs rendben, és én ehhez nem fogok hozzájárulni. Számomra a szabályok fontosak. Azt gondolom, hogy az RMDSZ addig tud és addig fog megmaradni, amíg a szabályokat komolyan vesszük

– húzta alá Ráduly.

A továbbiakban Tánczos Barna szenátor azt javasolta, hogy a szabályzatfelügyelő bizottság indokolja meg, hogy miután egy szervezettől két jelöltlistát is kapott, mi alapján fogadta el az egyiket vagy a másikat. A bizottság képviselője elmondta, hogy Borboly már napokkal korábban felkérte őket arra, állapítsák meg, hogy a két CSTIT-meghívó közül (amelyeket mindkét tábor az október 11-én megtartott két különböző gyűlésre küldött ki) melyik elfogadható az RMDSZ számára. Miután mindkettőt felolvasta, ismertette a bizottság álláspontját. Elmondása szerint az egyik meghívót Mákszem Hunor és Kozma István, a szervezet hivatalosan bejegyzett elnöke írta alá, a másik dokumentum végén azonban nem szerepelt név, csupán annyi, hogy a CSTIT elnöksége. Így a bizottság úgy határozott, hogy az előbbit tartja jogszerűnek, hiszen azt hívta össze a hivatalosan bejegyzett elnök.

Fotó: Pinti Attila

Tánczos Barna ezzel kapcsolatosan úgy nyilatkozott, hogy

az RMDSZ szabályzatfelügyelő bizottságának nem kellene sem a nőszervezet, sem a CSTIT ügyeiben kutakodnia.

Meglátása szerint nem ezekről a gyűlésekről kell vitázni, hanem az aktuális problémáról. Ezt követően újra megkérdezte, hogy van-e két különböző küldöttlista, amit a CSTIT nyújtott be? A bizottság képviselője erre ismét kitérő választ adott, és újfent a gyűlésekről kezdett beszélni. A szenátor ezért harmadszor is kénytelen volt feltenni kérdését, mire végül a bizottság elismerte, hogy valóban két jelöltlista létezik egyazon szervezettől. Időközben az is kiderült, hogy a kettő közül csak az egyiket nyújtották be határidőre, mégpedig Kovács-Szécsiékét, a Kozma István-féle jelöltlista pedig késve érkezett meg.

Fotó: Pinti Attila

Miután tehát kiderült, hogy az egyik csapatot a bizottság nem tarja jogszerűnek, a másik pedig kicsúszott a határidőből, teljes káosz alakult ki a teremben.

A helyzet rendezésére ismét Ráduly tett kísérletet. Mint mondta, ő is sokat tevékenykedett az ifjúsági szervezetben, és úgy gondolja, a CSTIT addig volt egységes, amíg fentről nem akartak beleszólni abba, hogy kinek mit kell csinálnia. A továbbiakban a polgármester azt a javaslatot tette, hogy egyik csapat mandátumát sem kellene igazolni.

Fotó: Pinti Attila

„Hadd ne kelljen nekünk az ő dolgaikban dönteni. Mi is megettük anno egymást, de kibékültünk, és utána egységesen mentünk színpadra a nagyokkal szemben. Azt kívánom, hogy ők is menjenek egymásnak, de utána találják meg a közös hangot, és ne minket használjanak fel arra, hogy igazságot tegyünk az ő dolgaikban” – fogalmazott Ráduly, majd azt mondta Kozma Istvánnak mint „polgármester kollégának”, hogy vegye kézbe az ügyet és pótolja mulasztását.

Rögtön ezután Szőke Domokos, Csíkszereda alpolgármestere is felháborodásának adott hangot, mivel saját bevallása szerint nem is tudott a CSTIT körül kialakult helyzetről, és jól láthatóan sokan mások is így voltak ezzel a teremben.

Két csoport van, hogy képviselje ugyanazt a szervezetet, és ez az állapot már több mint egy hete kialakult. Nem lehetett ezt letisztázni ez idő alatt? Itt előttünk kell ezt osszák? Nem elfogadható, hogy idejövünk egy gyűlésre egy napirenddel, és akkor valaki feláll és azt mondja, hogy most gyorsan szavazzunk valamit. Elnök úr (Borboly Csaba – szerk. megj.), arra kérem, támogassuk a polgármester úr javaslatát, és ne hozzanak minket ilyen helyzetbe, hogy utolsó percben kelljen improvizálnunk és a saját szabályzatunkat felrúgnunk

– zárta Szőke.

Fotó: Pinti Attila

Mielőtt a feszültség még tovább nőtt volna, végül Ráduly javaslatának megfelelően a küldöttek szavaztak arról, hogy a fiatalok mandátumát mindkét fél részéről érvénytelenítik. Tizenkét tartózkodás mellett a jelenlévők többsége elfogadta a javaslatot, így a CSTIT részéről megjelent fiatalok egyik tábora sem szavazhatott a szerdai küldöttgyűlésen.