Kiskunfélegyháziak szakmai gyakorlatoznak Gyergyószentmiklóson

Barabás Orsolya 2019. október 17., 13:18

Gyergyószentmiklóson tölti háromhetes szakmai gyakorlatát harminc kiskunfélegyházi szakközépiskolás tanuló. Különböző szakterületeken ismerkednek az itteni munkakörülményekkel, ugyanakkor bebarangolják a környéket, a várost.

Fotó: Magyari Levente

Hosszú évekre tekint vissza az az együttműködés, amelynek köszönhetően a kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Szakképző Iskola és Kollégium diákjai Gyergyószentmiklósra érkeztek. A magyarországi iskola partnere az Arbor Vállalkozói Szövetség, illetve tizenkét helyi vállalkozás, amelyeknél a diákok megismerkedhetnek a különböző munkafolyamatokkal, szerszámokkal, szakmai fortélyokkal. Bajkó Tibor, az Arbor elnöke köszönetet mondott a bizalomért, hogy őket választották, és felhívta a figyelmet, ez nem csupán szakmai együttműködés, hanem barátságok alakulnak ki, kapcsolatok erősödnek.

A harminc kiskunfélegyházi, többségében hátrányos helyzetű fiatal között van nyolc bolti eladó, öt kőműves, négy szociális gondozó, öt hegesztő, hét asztalos és egy festő. „Nagyon jól érzik itt magukat, új szakmai tapasztalatokra tesznek szert, jó gépekkel dolgoznak, és minden nap munkanaplót írnak. Ha csak az asztalosokat említjük, ők itt

a fa kidöntésétől a teljes feldolgozásig megismerhetik a munkafolyamatot”

– árulta el Magyari Levente programkoordinátor, aki Gyergyószentmiklóson született, de évek óta a kiskunfélegyházi iskolában dolgozik.

{A}

A diákok a Szent Anna Gyermekotthonban vannak elszállásolva. „Ebben a környezetben a mi diákjaink, akik szintén érzékenyek, látják az itt élők mindennapi küzdelmeit is” – hangsúlyozta Csabai Csaba Pál, a kiskunfélegyházi szakközépiskola aligazgatója, akinek meglátása szerint évek múlva lesz igazán hozadéka ennek a szakmai gyakorlatnak.

A munka mellett szabadidős tevékenységet is szerveznek a kiskunfélegyházi tanulóknak, a Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács tagjai többek között a Gyilkos-tóhoz, a Súgó-barlangba és különböző kulturális programokra viszik el őket.

A kiskunfélegyházi szakközépiskola diákjai már voltak Milánóban és Bécsben szakmai gyakorlaton, a Gyergyószentmiklóson töltött három hét után még Lengyelországban is dolgoznak majd, és a tervek szerint ez az együttműködés jövőben is folytatódik.