Gyergyószentmiklós egész területén elérhető lesz a szennyvízszolgáltatás

Gergely Imre 2019. október 17., 12:23

Ahol eddig nem volt szennyvízhálózat, ott kiépítik, ahol pedig elavult, ott kicserélik – nagyszabású közműépítés kezdődött Gyergyószentmiklóson. Ha minden jól megy, két évi munka után a város teljes területén rendelkezésre áll majd a szolgáltatás.

Fotó: Gergely Imre

Dolgoznak a munkagépek és a szakemberek a Dózsa György, a Rózsa és az Építő utcában is, most helyezik a földbe az új csatornahálózat első elemeit. A 28 millió lej értékű beruházás révén 47 kilométernyi vezeték épül. A város 80 utcájában és a három lakónegyedben is dolgoznak majd, 2370 bekötéshez készítik el a csatlakozási pontokat – ismertette Nagy Zoltán polgármester.

A munkálatok során elkészül a csatornahálózat azokban a városrészekben is, ahol eddig nem volt, máshol pedig újakra cserélik a 40–50 éves, elavult vezetékeket. Ha minden rendben megy, az ütemterv szerint

24 hónapnyi munka után Gyergyószentmiklós teljes területén minden család számára hozzáférhető lesz a csatornaszolgáltatás.

A vezetéképítést azokban az utcákban kezdték, ahol már folyamatban vannak az útfelújítások, illetve ezután következnek. A Dózsa György utcában már tart az út teljes újjáépítése, a Rózsa és az Építő utca esetében pedig rövid időn belül megtörténik a felújításra kiírt közbeszerzési eljárás eredményhirdetése, a kivitelező kiválasztása.

Fotó: Gergely Imre

Szintén emiatt dolgoznak majd hamarabb a csatornázással a Békény utcában is. A munkálat során 2–2,5 méter mélységbe kerülnek a vezetékek, ez forgalomkorlátozásokkal jár majd. Egyes szakaszokon részleges, máshol teljes útlezárások lesznek, de

a kivitelező feladata, hogy miután 8 és 17 óra között a vezetékek lefektetésén dolgozik, 17 órától ismét járhatóvá tegye az érintett útszakaszokat

– közölte a polgármester.

Abban, hogy a város finanszírozást kaphatott a fejlesztési minisztériumtól az útjavításokhoz és a most indult csatornázáshoz, nagy jelentősége volt az MPP–RMDSZ-együttműködésnek – emelte ki Nagy Zoltán. Helyi, megyei és parlamenti RMDSZ-es lobbi is szükséges volt ahhoz, hogy ez megvalósuljon – tette hozzá, kiemelve Barti Tihamér megyei önkormányzati alelnök szerepét.

Fotó: Gergely Imre

További, a város történetében nagyarányúnak mondható fejlesztések is előkészületben vannak. A városközpontot a vasútállomással összekötő Testvériség sugárút, a Márton Áron utca és az Örmény templom utca felújítása is közeleg, de ezzel egy időben a város felszegi részén a Selyem, Tölgyfa, Kurta és Kőrisfa utcák aszfaltozásának előkészítése is zajlik. Itt egy újabb buszjárat elindítása is tervben van.

Megbízható cég végzi a munkát

Nagy Zoltán hangsúlyozta, hogy a csatornaépítést végző cég, vagyis a csíkszeredai székhelyű Hidrotran Kft. hozzáértésében nagyon bíznak. Elmondta, több gyergyószéki településen is dolgozott már a cég, és munkájával elégedettek voltak a helyiek mind a minőség, mind az ütemterv betartását illetően. Ez a kérdés nagyon is lényeges Gyergyószentmiklóson, ahol egy másik cég, az Arcons már több mint tíz éve nekilátott egy hasonló léptékű beruházásnak, de azóta sem készült el vele.

{A}

Az Országos Beruházási Társaság (CNI) által finanszírozott akkori fejlesztés 32 kilométernyi ivóvízhálózat és 16 kilométernyi szennyvízcsatorna kiépítését, vízház és derítőállomás építését jelenti. Ez 95 százalékban kész van ugyan, de a hátralévő munkálatokat nincs ki elvégezze, ugyanis a cég október elején csődbe ment, és jelenleg azt sem tudni, hogy az eddig elkészült részeket miként lehetne átvenni és működésbe helyezni. Egyelőre a fejlesztési minisztérium is keresi erre a megoldást – vázolta a helyzetet Nagy Zoltán.

A város hajlandó lenne szakaszonként is átvenni, hogy végre működhessen – tette hozzá. Azt viszont nem szeretnék, ha a munkálat során elkülönített garanciapénzt használná fel a CNI a hátralévő munkálatokra, akkor ugyanis nem volna miből finanszírozni az esetleges későbbi javításokat.