Nem várt akadályokkal szembesültek a felújítások során

Kovács Attila 2019. október 21., 09:13

Nem haladt megfelelően a csíkszeredai Pacsirta sétányon elkezdett felújítás, több akadály is hátráltatta a munkát, amelyet idén be kellene fejezni. A nyári útkarbantartás is késésben van, többletmunkára volt szükség a Müller László utcában.

Fotó: Pinti Attila

A vártnál jobban elhúzódott a csíkszeredai Pacsirta sétány felső részének felújítása, amit a korábbi elképzelések, és a helyszínen kihelyezett tábla szerint is három hónap alatt kellet volna befejezni.

Idén tavasszal a garázsbontások után a területet még városi közvagyonba kellett venni, és telekkönyveztetni, majd a nyár folyamán adták át a kivitelezőnek.

Fotó: Pinti Attila

Rögtön újabb akadályokkal szembesültek, mivel

a volt garázsok alatt korábban pincéket építettek a tulajdonosok.

Ezek vasbeton szerkezetét pedig először fel kellett törni ahhoz, hogy megfelelő alapozás készüljön a leendő parkoló számára. Noha a parkolók térkövezése megtörtént, és a szegélyköveket is kirakták, a munkálat továbbra sem halad megfelelően. Mint Buzogány Károly, a kivitelező ING Service Kft. igazgatója kérdésünkre elmondta,

két, a földben húzódó magasfeszültségű villamos vezeték túlságosan közel van a felszínhez, így ezeket mélyebbre, és más nyomvonalra kell helyezni ahhoz, hogy akadálytalanul dolgozhassanak.

Fotó: Pinti Attila

Ottjártunkkor éppen az ehhez szükséges árkokat ásták az áramszolgáltató vállalat által megbízott munkások. Buzogány szerint ha elhárul az akadály, idén befejezik a felújítást, az úttestet aszfaltozásra készítik elő, a bevezető szakaszon járdákat kell újraépíteni. A felújítás a Pacsirta sétány felső részét, a Testvériség sugárúti 22-24-26-os számú tömbházak mögött a Nárcisz sétányhoz vezető mellékutcát, és a Nárcisz sétány 1-es számú tömbháza mögötti övezetet érinti. Ott új aszfaltburkolat készül, esővízelvezető-rendszer, parkolók és korszerű közvilágítási rendszer létesül.

Újjáépítik a tömbházak körüli járdákat is, és teljesen új játszótér épül a korábban szintén részben garázsok által elfoglalt hátsó területre.

Fotó: Pinti Attila

Talajcserére is szükség volt

Több parkoló szabadult fel a városban a tavaszi garázsbontások nyomán, ezek egy részét a nyári útkarbantartás során leaszfaltozták, és új járdákat is építettek körülöttük. Nyáron a Nárcisz sétány alsó szakaszán, és a Fenyő utca 9. számú tömbház belső udvarán is elkészültek az új parkolók, jelenleg a Müller László és a Szentlélek utcák kereszteződése közelében aszfaltozásra készítenek elő egy másik, szintén lebontott garázsok helyén maradt parkolót.

{A}

A Müller László utcában a rövid határidős burkolatjavításból két hónapig elhúzódó felújítás lett,

mivel a burkolat alatti talajréteg az ismeretlen helyről beszivárgó víztől sok helyen megsüllyedt, ezért több mint 600 négyzetméteren volt szükség talajcserére, a vizet pedig drénezéssel vezették el

– tájékoztatott Pataki László. A polgármesteri hivatal illetékese szerint ez a nyári útkarbantartást is hátráltatta, így nem készült el a Szentkirály utca tervezett javítása.

Fotó: Pinti Attila

Ugyanakkor a Mérleg utcában,

az autóbuszállomás közelében levő belső udvarban sem tudtak még aszfaltozni a garázsok helyén, ott az akadálymentesítést végezték el.

Az elkövetkező időszakban viszont leaszfaltozzák a Pacsirta és Nárcisz sétányok között a sportpálya melletti mellékutcát, illetve a festő Nagy István utcában egy szakaszt készülnek leaszfaltozni – tudtuk meg.