Nagycsaládosoknak „törték meg kenyerüket” a székelyudvarhelyiek

Molnár Melinda 2019. október 16., 19:57

A kenyér és az élelmezés világnapján, szerdán majd félszáz nagycsaládot ajándékoztak meg a székelyudvarhelyi városlakók. 

Fotó: Balázs Attila

A Székelyudvarhelyi Rotary Klub és a Székelyudvarhelyi Vöröskereszt Szervezet harmadik alkalommal szervezte meg a jótékonysági akciót, amelyhez a Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala is csatlakozott: együttérzésre, cselekvésre ösztönözték mindazokat, akik megosztanák javaikat azokkal az embertársaikkal „akiknél sokan ülnek az asztal körül, sokan alszanak a szobában, sokan akarnak játszani kevés játékkal”.

A szerdai nap folyamán Székelyudvarhely négy pontján, a Márton Áron téren, a városi piacnál, a Stúdió mozi előtt és a Kis Szent Teréz Plébánián önkéntesek fogadták az adományokat. Az átadásra hagyományosan a kedvezményezettek jelenlétében a plébánián délután került sor.

Köszöntőjében Váradi János, a helyi Rotary Klub elnöke valamint Orbán Árpád alpolgármester a városlakók hozzáállását emelte ki, hogy figyelmesek azokkal, akik több gyermeket vállalnak.

Mindannyian jobbulást kívántak a Szent József Nagycsaládosok Egyesülete elnökének, a nyolcgyerekes családapának, Juon Károlynak, akit jelenleg kórházban ápolnak. Felesége, Anna a megajándékozottak nevében szólt. Hálát mondott a szervezőknek, hogy rájuk gondoltak; az adományokat összegyűjtő önkénteseknek az egész napos munkáért és kiemelten a székelyudvarhelyieknek az örömszerzésért.

{A}

Tamás Barna, a házigazda egyházközség plébánosa közös imádságra, a Miatyánk elmondására hívta a nagycsaládosokat. Emlékeztetett, hogy a Jézustól tanult imádságban a mindennapit kérjük, amit rendszerint mások törnek meg számunkra – például a gyermekeknek a szülők. Ezúttal a városlakók törték meg jelképesen a kenyerüket azoknak, akik több gyermeket vállalnak.

Miután tartalmas csomagokkal megrakottan haza tértek a megajándékozottak, a nagycsaládosok önkéntesei számba vették, kikhez kell még eljuttatniuk az adományt. Köztük egy, a hatodik gyermekét váró édesanyának, akinek a legnagyobb csemetéje csupán nyolc éves. Juon Annától azt is megtudtuk, jelenleg az egyesület legnépesebb családjában hét gyermeket nevelnek, de sok az ötgyermekes család is. Mindannyian hálásak, hogy az összefogásos ajándékosztó napot ünnepként ülhették meg – akik ehhez hozzájárultak mosolyt varázsoltak az arcukra.