Bernády emlékét idézik Marosvásárhelyen

Antal Erika 2019. október 16., 19:31

Október 22. és 26. között gazdag programmal készülnek Marosvásárhelyen a 22. Bernády Napokra. A városépítő polgármester nevét viselő közművelődési alapítvány számára fontos Bernády szellemiségének éltetése, emlékének ápolása.

Archív Fotó: Haáz Vince

Az általános iskolásoktól a gimnazistákig, a sport kedvelőitől, a múlt iránti érdeklődőkön át a művésznövendékekig nagyon sokan jelentkeztek a rendezvényekre. Ahogy Nagy Miklós Kund, a Bernády György Közművelődési Alapítvány kuratóriumának alelnöke portálunknak elmondta,

olyan nagy népszerűségnek örvend a fiataloknak szervezett vetélkedő, hogy egy nap már nem elegendő azok megszervezésére, ezért két napon át tart majd a különféle verseny, az ismeretek megmérettetése.

„Dicséretes, ahogy a város sporttanárai összefogtak és vállalták a sportvetélkedők megszervezését az 5-8. osztályosok számára” – mondta a kuratórium alelnöke, ahogy arról is elismeréssel nyilatkozott, ahogy a Művészeti Gimnázium képzőművészetis diákjai válaszoltak a kihívásra: Bernády-korabeli épületek, létesítmények megörökítése a grafika, festészet, pasztell eszközeivel. Ezekből a munkákból október 24-én nyílik kiállítás a Bernády Ház tetőtéri kiállítótermében.

Hagyomány, hogy minden évben egy képzőművészeti kiállítással is várják a szervezők a közönséget. Ez alkalommal a Művészek Atyhai Társasága – Berze Imre, Bocskay Vince, Kuti Botond, Kuti Dénes, Sánta Csaba, Vargha Mihály és Vinczeffy László alkotásaiból nyílik tárlat a Bernády Ház kiállítótermeiben.

{A}

Egy másik rendkívüli tárlat, amit a vásárhelyieknek ajánlanak a szervezők, az a Kultúrpalotában október 25-én, pénteken nyíló, Erdély festészete a két világháború között című tárlat, amelyet a Maros Megyei Múzeum a Bernády Alapítvánnyal közösen hoz létre.   

Fotó: Haáz Vince

Bernády György síremléke és köztéri szobra megkoszorúzása is hagyományosnak számít ezekben a napokban, ahogy a gálaest is. Október 26-án, szombat este 6 órától a Kultúrpalota nagytermében Udvaros Dorottya egyéni előadóműsorával örvendezteti meg a vásárhelyieket. Az előadásra ingyenes helyjeggyel lehet bemenni, amit a Bernády Házban igényelhetnek az érdeklődők.

A gálaesten ez alkalommal is átadják az arra érdemesnek a Bernády-emlékplakettet. A díjazott személyét azonban nem árulják el, csak ott az eseményen válik nyilvánossá.