Elkezdték a két éve beszakadt Békény-híd építését Gyergyószentmiklóson

Hegyi Zsuzsánna 2019. október 16., 14:09

Elkezdték a Malom és a Rákóczi Ferenc utcákat összekötő Békényt átívelő híd építését. Az átjáró a későbbiekben is csak és kizárólag gyalogos, illetve kerékpáros forgalmat bírja el. A korábbi híd beszakadásáért felelős lótulajdonost nem azonosították.

Fotó: Hegyi Zsuzsánna

Kicsivel több, mint két évvel ezelőtt szakadt be Gyergyószentmiklóson a Malom és a Rákóczi Ferenc utcákat összekötő híd. Noha az ott lakók igyekeztek folyamatosan karbantartani, a körülbelül hét évvel korábban épült,

faszerkezetű, gyalogos átkelésre alkalmas szerkezet az évek során meglehetősen megkorhadt és megrongálódott.

Fotó: Hegyi Zsuzsánna

A lakók elmondták akkor, hogy a gond azzal volt, hogy sokan nem csak gyalogosan keltek át, hanem állatokat is áthajtottak rajta. Két évvel ezelőtt is ez történt, így akkor végérvényesen beszakadt az átkelő, javítani már nem, csak újraépíteni lehetett.

A vízügy és minden egyéb hatóságnak a jóváhagyására volt szükség, valamint az idei költségvetés is csak most tette lehetővé a kivitelezést

– magyarázta a hídépítés elodázódását Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere.

Fotó: Hegyi Zsuzsánna

A napokban már elkezdték a munkát

Az új átkelő teljesen más struktúrával, kemény szerkezetű fából készült, mely továbbra is kimondottan a gyalogos és kerékpáros átkelést teszi lehetővé.

Állatokkal ezután is tilos a közlekedés, a korábbi átjáró is egy illetéktelen lovas fuvar alatt szakadt be

– indokolt a polgármester.

A híd megépítésére négy cégtől kértek árajánlatot, végül az a vállalkozás, amellyel szerződést kötött az önkormányzat 73 ezer lej ellenében vállalta a munkálatokat. A kivitelezés határideje október vége.

{A}