Terítéken a palacsinták

Fülöp-Székely Botond 2019. október 16., 13:03

Előételként, desszertként és főételként is fogyaszthatunk palacsintát, ha a megfelelő receptet használva látunk munkához a konyhában – jelentette ki Bándi Sándor Domokos, a Főnix Konyha szakácsa, aki a finomság háromféle elkészítési módját mutatja be a Székelyhonon.

Nem minden az elkészítés, a tálalásra is hangsúlyt kell fektetni Fotó: Fülöp Attila

Rendkívül népszerű ételnek számítanak a palacsinták, amelyek recepttől függően lehetnek előételek, főételek vagy éppen ínycsiklandó desszertek is – fejtette ki lapunknak Bándi Sándor Domokos, a Főnix Konyha szakácsa. Mint mondta, van olyat, amit hidegen, illetve olyan is, amit melegen kell fogyasztani.

Igazi finomság

Székelyföldön az egyik legtöbbször fogyasztott desszert a palacsinta, amelynek elkészítési módja roppant egyszerű. A tésztához először tojást, vizet és tejet kavarunk össze, majd ezt vaníliás cukorral ízesítjük, esetleg egy kis reszelt lime- vagy narancshéjat is tehetünk a masszába. Persze

különlegességként némi mákot is adagolhatunk bele, ám akkor vigyázzunk, hogy megfelelő mennyiségű tejet és vizet használjunk. A mák ugyanis meg szokott dagadni, és ettől megváltozhat a tészta állaga.

Ha ezzel megvagyunk, adjuk hozzá a jól átszitált, átlevegőztetett búzalisztet, majd selymes állagúra keverjük ki. Ezután süthetjük is meg a palacsintatésztát egy serpenyőben, a lehető legkevesebb olajat használva.

Az így elkészült lapokat csokoládé- vagy gesztenyekrémmel, illetve bármilyen lekvárral meg lehet kenni. Persze a kreatívabbak többféle ízt is összekeverhetnek, a lényeg mindig az egyensúlyon van, és azon, hogy ezek kiegészítsék egymást. Ezután a legegyszerűbb, ha felgöngyöljük a palacsintát és egy kis porcukorral, tejszínhabbal tálaljuk.

Amit melegen ajánl

Az egyik legismertebb meleg előétel a hortobágyi palacsinta, amelyet vidéktől függően többféleképpen készítenek. A tésztához vizet, tojást és tejet keverünk össze, amelyet ezúttal sóval és petrezselyemzölddel ízesítünk. Ezután jól felverjük a masszát, és következhet az átszitált búzaliszt adagolása és annak kikavarása. Végül egy kis olajat adunk a tésztaalaphoz, és már süthetjük is az előzőleg leírtakhoz hasonlóan.

Számtalan módja van a hortobágyi palacsinta elkészítésének Fotó: Szász Róbert

Az eredeti recept szerint a töltelékhez szürke szarvasmarha húsából kell egy finom pörköltet főzni. A pépesített húsból készül a töltelék, a szaftot pedig ízlés szerint tovább ízesítjük – só, bors, petrezselyemzöld vagy más kedvelt fűszerek –, hiszen öntetként hasznosítható. A palacsintát tejföllel, petrezselyemzölddel és fűszerpaprikával ízesítve tálalhatjuk. „Tudni kell, hogy

a hortobágyi palacsinta egy nemzetközileg elismert fogás, amelyet már számtalanszor újragondoltak a szakácsok.

Éppen ezért érdemes más elkészítési módokat is kipróbálni” – így Bándi Sándor Domokos.

Főételben gondolkodva

Ha főételként szeretnénk asztalra tenni egy töltött palacsintát, akkor mindenképp az előző recept szerint készítsük el a tésztaalapot – tanácsolta Bándi Sándor Domokos. A megsütött palacsintalapokat legalább két-három órán át kell állni hagyni, különben széttörnek az étel összeállításának későbbi folyamatai során. Tölteléknek daraboljunk fel egy kevés virslit és sajtot, valamint főt kukoricára is szükség lesz.

Garantált a siker, ha finomságokkal töltött panírozott palacsintát készítünk Fotó: Szász Róbert

A hozzávalókat tejföllel és keményítővel keverjük össze, hogy egy jó állagú tölteléket kapjunk. Ezt helyezzük rá a palacsintára, amelyet ezután össze kell hajtogatni és fel kell göngyölni. Itt a munka nem áll meg, hiszen

a palacsintát lisztbe, tojásba, majd gabonapehelybe kell mártani. Ha ezzel végeztünk, forró olajban süssük ki az ételünket.

Mellé érdemes egy kis mártogatóst is készíteni, reszelt torma és tejföl összekeverésével, amelyet sóval és petrezselyemzölddel ízesíthetünk. „Ezt a receptet édesanyámtól tanultam, és mára az egyik kedvenc fogásom lett, így mindenkinek csak ajánlani tudom” – jegyezte meg a szakács.

Hogyan hajtogassuk?

Az otthon megszokott klasszikus felgöngyölés mellett többféleképpen is összehajtogathatjuk a palacsintákat, amivel nemcsak a látványt fokozhatjuk, de sokszor gyakorlati haszna is van – fogalmazott Bándi Sándor Domokos. Mint mondta, az éttermekben a klasszikus módszer szerint általában háromszög alakúra hajtogatják a desszertként tálalt finomságokat.

Fotó: Szász Róbert

Persze ha ezeket egyszerűen csak felgöngyöljük, más érdekes alakzatokat is kialakíthatunk a tányéron. Például a hortobágyi palacsinta esetében gyakorlati haszna is van a hajtogatás módszerének, hiszen fontos, hogy a töltelék ne folyjon ki. Ennek érdekében a tészta oldalait a közepe felé hajtjuk be egy négyszöget formálva, majd ezt göngyöljük fel.

{P11}