Kié Szent Gál napja?

Molnár Melinda 2019. október 16., 11:24

Október 16-a, Szent Gál napja igazi termésünnep. Vidékünkön elsősorban „a káposztás falvak” gazdasági életéhez kötődik: az előtte vagy utána következő szombaton megáldatják a termelőhelyeket, -kerteket.

A termésért adnak hálát Szent Gál napján. Képünk illusztráció Fotó: Gecse Noémi

Halastavas környezetben szintén Gál napján tartják az évadzáró halászatot. Úgy tudni, ezután a halak a tófenék iszapjába ássák magukat, és nem lehet már halászzsákmányhoz jutni.

Az őszi termés számbavétele és Erdélyben a tornácalji szőlő szüretelése  mellett, a disznók makkoltatásának ideje is eljön Gállal – a megérett makkra ettől a naptól hajtják ki a hízókat.

Szigorú tilalmi nap volt: nem szabadott húst szállítani, mert megromlik, de disznót vágni sem.

A névegyezés, a gallus, azaz kakas miatt a középkorban diákhagyományok születtek: ilyenkor a tanítónak vagy a papnak kakast ajándékoztak.

{A}

Az ünnep ma a kenyér világnapja is. A népi időjóslás szerint pedig ekkortól kezdődik a vénasszonyok nyara.

Az ünnep névadója egyébként ír bencés misszionárius volt. Egyként ünnepli a római katolikus egyház és az ortodox kereszténység. A hagyomány szerint szerzetesi cellájából, ahol 620. október 16-án, kilencven éves korában elhunyt, fejlődött ki a Sankt Gallen-i apátság. A reformációig búcsújáró- és a bormegáldó hely volt. Szent Gál a Sankt Gallen Egyházmegye és -Kanton védőszentje valamint a lázas betegeké. A magyar nyelvterületen gyakorta előforduló helységnevek a Sankt Gallenből érkezett Bruno szerzetes térítési munkájának a történelmi nyomai. Személynévként már nem, családnévként gyakorta előfordul a Gál, a Gaál.