Elszalasztották a győzelmet, távol a kijutástól a románok

Horváth Bálint Ottó 2019. október 16., 00:02

A hosszabbításban bukta el a győzelmet a román labdarúgó-válogatott Norvégia ellen az Európa-bajnoki selejtező F csoportjában, a nyolcadik forduló keddi játéknapján. Az utolsó két mérkőzésén legalább négy pontra van szüksége a kontinenstornára való kijutásra.

Mitriţă gólja nem volt elegendő a három pont megszerzéséhez Fotó: FRF/Sportpictures

Nagy szüksége volt a győzelemre a román csapatnak, amely közel harmincezer gyerek előtt lépett pályára a Nemzeti Arénában. Cosmin Contra szövetségi kapitány négy helyen változtatott a kezdő felálláson a Feröer elleni, 3–0-ra megnyert idegenbeli meccshez képest.

Az elejétől a norvégok uralták a játékot, és könnyebben jutottak el a román kapuig,

de az első félidőben csak egy nagyobb helyzetük volt. A házigazdák leginkább távolról próbálkoztak, és Mitriţă lehetőségeinél voltak a legveszélyesebbek, akinek éppen a szünet előtti lövését védte az északiak kapusa.

{A}

A második játékrész elején tizenegyeshez jutottak a románok, ezt azonban Puşcaş könnyelműen kihagyta. Nem sokkal később viszont

a trikolórok csak megszerezték az előnyt, amikor a csapat legjobbja, Mitriţă labdát szerzett a középpályán, azt végigvezette, és kilőtte a hosszú sarkot.

Rögtön ezután majdnem megduplázták vezetésüket, szöglet után Andone a kapufára fejelt. A folytatásban ellentámadásokra váltottak a csapatok, ez pedig

a norvégoknak jött be, akik a hosszabbításban Sorloth fejesgóljával kiegyenlítettek.

Ezzel a döntetlennel a román válogatott versenyben maradt, de nem került közelebb a továbbjutáshoz, mivel a másik mérkőzésen a svédek hazai pályán szintén 1–1-et játszottak a spanyolokkal. Románia abban az esetben jut ki a jövő évi Európa-bajnokságra, ha

novemberben az utolsó két meccsén legalább négy pontot szerez,

vagyis Bukarestben legyőzi Svédországot, és döntetlent ér el Spanyolországban.

Labdarúgó Európa-bajnoki selejtező, F csoport, 8. forduló:
Románia–Norvégia 1–1 (0–0).
Gólszerzők: Mitriţă (62.), illetve Sorloth (90+2.).
Románia: Tătăruşanu – Benzar, Rus, Nedelcearu, Bancu – Anton (Bordeianu, 84.), Marin, Deac, Stanciu, Mitriţă (Nistor, 78.) – Puşcaş (Andone, 63.). Szövetségi kapitány: Cosmin Contra.
Norvégia: Jarstein – Elabdellaoui, Hovland, Ajer, Aleesami – Johansen (Sorloth, 46.), Berge, Henriksen (Normann, 81.), Selnaes (Johnsen, 67.) – King, Odegaard. Szövetségi kapitány: Lars Lagerback.
Vezette: Robert Madden (skót).

A játéknap további eredményei:
Svédország–Spanyolország 1–1 (0–0).
Gólszerzők: Berg (50.), illetve Rodrigo (90+2.).
Feröer–Málta 1–0 (0–0).
Gólszerző: Baldvinsson (71.).

{Z1}

{Z2}

{S1}