Elkezdődött az út újjáépítése a Szeltersz völgyében

Fülöp-Székely Botond 2019. október 16., 21:28

Leaszfaltozzák a Szeltersz völgyén átvezető 102-es községi út mintegy öt kilométeres szakaszát. Már el is kezdődtek a munkálatok. A korszerűsítés során több kerítést is el kell majd bontani, hiszen egyesek az úthoz tartozó területeket is elkerítették.

Elkezdődtek a munkálatok. Az aszfaltréteg leterítése jövőre marad Fotó: Erdély Bálint Előd

Betonsáncokat alakítanak ki, átereszeket helyeznek el, illetve kiszélesítik, megerősítik, újraalapozzák és leaszfaltozzák a Szeltersz völgyén átvezető 102-es községi utat – tájékoztatta portálunkat a már megkezdett építkezéssel kapcsolatban Mihály Dénes, Lövéte polgármestere. Mint mondta, a tervek szerint idén törtkő-réteggel borítják be az érintett szakaszt, az aszfalt alap- és kopórétegének leterítése jövőre marad. Jelenleg a betonsáncok elkészítésén, valamint a patakmeder megerősítésén dolgozik a kivitelező. A turizmus szempontjából és a helybéliek számára is fontos, valamint kiemelt cél, hogy aszfaltozott úttal kössék össze a Szeltersz és a Kiruly völgyét – hangsúlyozta Mihály.

{A}

Ami nem fér bele

A tisztségviselő rámutatott, összesen egymillió euróért pályáztak sikeresen a projekt megvalósítása érdekében, de ez nem fedezi a munkálatok teljes költségét. A völgyben lévő közel 500 kapubejárót nem tudják ebből az összegből leaszfaltozni, így az elmarad. A közigazgatásilag Lövétéhez tartozó 5,5 kilométeres útszakasz teljes hosszára sem jut az új burkolatból, a maradék 500 méteren utólag terítenek majd le aszfaltot, amire az önkormányzatnak saját költségvetéséből kell előteremtenie a forrásokat.

A felújítás során az utat legalább 6,5 méteresre kell kiszélesíteni, ami problémát jelent, ugyanis sokan elkerítették az ehhez szükséges, ám telekkönyvileg az úthoz tartozó részeket.

Fotó: Erdély Bálint Előd

A hivatal munkatársai már elkezdték kiküldeni a felszólításokat az érintett lakóknak, hogy bontsák el rossz helyen álló kerítésüket, ellenkező esetben a hivatal fog intézkedni.

Olyan részek is vannak, ahol a négy és fél méteres szélességet is alig éri el az út az elkerítések miatt.

Ha valahová nem alakítunk ki sáncot a szűk hely miatt, akkor pont az lesz a baj, hogy tönkremegy az út. S persze abba is bele kell gondolni, hogy télen el kell takarítani a havat, és a szűkebb részeken nem lesz hová” – fogalmazott Mihály Dénes. Hozzátette, így is engedményt tettek a lakóknak, hiszen a kerítéseknek az út tengelyétől számítva négy méterre kellene lenniük. Egyébként már idén szükség lesz az említett bontásokra.

Nem változtatnak

Olvasóink érdeklődtek, hogy a munkálatok mennyire befolyásolják az út mellett működő kőbányában zajló tevékenységet. A polgármester közölte, a továbbiakban is zavartalanul dolgozhatnak a bányában, sőt a projekt megvalósulása után sem lesznek a jelenlegieknél szigorúbb korlátozások. Most legfeljebb tizenkét tonnás járművek közlekedhetnek az úton, ez pedig az aszfaltrétegek leterítése után sem fog változni.