Sok dobozos sört osztottak ki a leadott üvegekért

Bíró Blanka 2019. október 15., 20:01

Már második alkalommal tartott üveggyűjtési akciót idén a Tega Rt. köztisztasági vállalat Sepsiszentgyörgyön, és ezúttal közel 40 tonna üveget gyűjtöttek össze.

Képünk illusztráció Fotó: Pixabay

Míg tavasszal 35 tonna üveget, addig a hétvégén 40 tonnát adtak le a sepsiszentgyörgyiek, üdítős- és befőttesüvegeket is, de a legtöbb alkoholos üveg volt.

Az akció részeként minden leadott öt kilogramm üveg után egy doboz sört adtak ajándékba, összesen 7892 doboz sört osztottak ki

– tájékoztat a vállalat vezetősége. Máthé László, a TEGA vezetője elmondta, „kellemesen meglepett, hogy mintegy 4,5 tonnával több üveg gyűlt most össze mint tavasszal, ami egyértelműen azt jelzi, hogy van igény az ilyen akciókra. Nekünk azért éri meg, mert ilyen módon közel 40 tonnával kevesebb hulladék kerül lerakóba, ezt az üveget újra fogják hasznosítani”. Az igazgató szerint a következő hasonló gyűjtést a jövő év első negyedében szervezik meg.

Még több tömbházból biohulladék

Bővíti a lebomló, vagyis komposztálható anyagok begyűjtését a köztisztasági vállalat. Korábban a város Szemerja nevű negyedében vitték el külön a lebomló hulladékot. Máthé László elmondta, első lépésben heti két alkalommal elszállították a biohulladékot, majd külön gyűjtőedényeket helyeztek ki, végül ahol süllyesztett konténer van, az egyiket csak erre a célra használják. A sepsiszentgyörgyi magánházak esetében jól működik a lebomló anyagok gyűjtése, a kihívást a tömbházak jelentik, hiszen ezeknél korábban még lehetőség sem volt a biohulladék külön válogatására.

{A}

Azok a tömbházlakók, akik szétválogatják a biohulladékot, a vállalattól ingyen vödröt kapnak, illetve a szelektív csomagolóanyagoknak egy szatyrot. Lebomló hulladéknak számít minden szerves anyag: a konyhai hulladék, ételmaradék, növények, zöldségek, gyümölcsök. Az a cél, hogy jövőre ne 10-20 lejjel dráguljon a szolgáltatás, hanem csak annyival, amennyi az infláció, a dráguló üzemanyag és a béremelések miatt elkerülhetetlen – részletezte a szelektálás hátterét az igazgató.