Iskola, ahol jó szemmel nézik a kerékpárral érkezőket, és ahová még be sem szabad vinni a járgányt

Antal Erika 2019. október 15., 15:40

A gyerek gondolkodása mellett a szülők mentalitása is változik – fogalmazták meg az Oszkár, a közlekedési kígyó elnevezésű, kéthetes akció keddi értékelőjén a szervezők, illetve a jelenlévő tanítók, szülők.

Fotó: Haáz Vince

Ahogy Gál Sándor kezdeményező, az alapítvány ügyvezetője a Székelyhonnak elmondta, részben elégedettek a kéthetes akció eredményével, részben nem. A megszólított szülők, gyerekek és pedagógusok zöme nyitottan fogadta a kezdeményezést. Voltak iskolák, amelyek bekapcsolódtak, de

vannak olyan tanintézmények, ahol a belső szabályzat tiltja a gyerekeknek, hogy biciklivel menjenek iskolába.

Ilyen például az Európa Gimnázium, amelynek udvarára tilos biciklit vagy rollert bevinni. Ezzel szemben a Művészeti Gimnázium kisiskolásait arra biztatják, hogy hajtánnyal járjanak máskor is, és az osztályterem egyik sarkában tarthatják kétkerekű járműveiket – magyarázta Csizmadi Csilla, a harmadik B osztály tanítónője.

A Bernády György Általános Iskola harmadik D osztályosai, akárcsak a Bolyai vagy a Művészeti kisdiákjai – valamivel több mint százhúszan – egy-egy fényvisszaverő mellényt, illetve feliratos pólót, tolltartót nyertek. Ők érdemelték ki „a legbringásabb osztály” megnevezést is.

Fotó: Haáz Vince

Amint Bodor Etelka szülő elmondta, a gyerekek nagy örömmel kapcsolódtak be a biciklis közlekedésbe, mi több, egymást arra biztatták, hogy győzzék meg a szüleiket, ne autóval menjenek az iskolába.

Holnap ne gyere autóval, próbáld ki, mennyivel vagányabb hajtánnyal járni

– idézte az egyik Bernádyba járó kisdiákot az édesanya.

{A}

Ahogy Csizmadi Csilla is elmondta, szükséges felhívni a figyelmet és szétoszlatni azt a beidegződést, amely az emberekben él.

Nem lehet bemenni egy intézménybe biciklivel, tilos bevinni a hajtányt az udvarra, nem nézik jó szemmel, ha kerékpár parkol a kapu mellett

– ilyen és hasonló vélemények uralják a gondolkodást, hangsúlyozta.

Fotó: Haáz Vince

A Művészeti Gimnázium ez alkalommal egy kerékpártárolót is kapott, ahová tíz bringát zárhatnak le a biciklizők.

Igazi eredményről azonban csak akkor lehetne beszélni, ha az iskolák mellett, azok környékén biztonságosabbá tennék a közúti forgalmat, ha biztonságos útvonalakat alakítanának ki a tanintézmények körül, úgy mint azokban a nyugati országokban, ahol a kerékpár elfogadott és természetes közlekedési eszköz – fogalmazott Gál Sándor.