Akinek van ideje, otthon, banira összehasonlíthatja az élelmiszerek árait

Székelyhon 2019. október 15., 14:08

Élelmiszerár-összehasonlító portált üzemelt be kedden a romániai Versenytanács, megteremtve a lehetőséget, hogy az ország 1700 üzletében forgalmazott több mint 30 ezer élelmiszeripari termék árának összehasonlítsuk. Ki is próbáltuk, vegyesek a tapasztalataink.

Csak egy „költői kérdés”. Mi kerül ezután több időbe, a vásárlás, vagy az összehasonlítás? Fotó: Székelyhon

Bogdan Chiriţoiu, a Versenytanács elnöke elmondta, a polgároknak lehetőségük lesz, hogy számítógépen, vagy akár telefonon összehasonlítsák, hogy a bevásárló listájukra felírt termékek mennyibe kerülnek a különböző üzletekben, és oda fognak menni, ahol olcsóbb, ezáltal arra kényszerítik a termékek árát magasan tartó üzleteket, hogy engedjenek az árból.

Azt szeretnénk, hogy az árak a legalacsonyabb szinten kiegyenlítődjenek

– mondta Chiriţoiu. A Versenytanács folyamatosan aktualizálja az árakat a portálon, de felkérik a vásárlókat is, hogy ha pontatlanságokat észlelnek, jelezzék a tanácsnak vagy a fogyasztóvédelmi hivatalnak. Bár el szeretnék kerülni, az üzletekre

akár bírság is kiróható abban az esetben, ha az általuk bejelentett árak nem felelnek meg a valóságnak.

A Versenytanács szerint az ár-összehasonlító portálok többfelé megtalálhatók Európában, és fontolgatják, hogy más területekre, például a banki szolgáltatásokra is kiterjesszék. A Versenytanács július 1-jétől működteti az üzemanyagár-összehasonlító portált is, amelyen információkat lehet találni a nagy üzemanyag-forgalmazó hálózatok árairól.

{A}

Horia Constantinescu, az Országos Fogyasztóvédelmi Ügynökség vezetője azt tanácsolta a vásárlóknak, hogy ne csak az árakra legyenek tekintettel, hanem figyeljenek a minőségre is.

A puding próbája az evés

Pár perc alatt mi is kipróbáltuk a portált, első benyomásunk viszont az volt, hogy túl sok idő elmehet a hasonlítgatásokkal, esetenként nulla eredménnyel. Legkevesebb öt terméket kell (márkára, grammra, ízre) megadnunk, hogy a beinduljon kereső- és összehasonlító-motor, figyelve arra, hogy olyan termékek legyenek, amelyek több üzletben is megtalálhatók. Az általában olcsó, sajátmárkás termékek tehát eleve kizárva.

Ennek megfelelően igyekeztünk olyan alapnak számító termékeket választani, amelyekről feltételeztük, hogy több üzlet polcaira felkerülnek, így például a sima, kanalas és ivós Danone-joghurtot, Milka-csokoládét, Kinder-csokoládét és Beck’s fél literes, dobozos sört. Ezekből Székelyudvarhelyre szűrve – az adatbázis szerint – csak a Beck’s sör az, ami közösen megtalálható a város multijaiban, de mind a Kauflandban, mind pedig a Lildlben és Pennyben 3 lej 5 baniba kerül – tehát spórlás szempontjából nem kerültünk előbbre.

Kattintson a képre a nagyításért • Montázs: Székelyhon

A Pennyben és a Kauflandban még meg lehet kapni ugyanazt a 100 grammos Milka-csokoládét, mindkét helyen 3 lej 69 baniért. Mi ezt most elböngésztük Önök helyett, így ha Milkát vagy Beck’s-et akarnak ma venni Székelyudvarhely multi szupermarketeiben, a Versenytanácshoz elküldött árak szerint teljesen mindegy, hogy hol teszik.