Legalább fűtésprobléma ne legyen az oktatásban

Széchely István 2019. október 15., 11:47

Felkészültek a Hargita és Maros megyei tanintézetek a hideg időszakra, sehol nem lesz gond a fűtéssel az elkövetkező hónapokban. Ott, ahol még fával fűtenek, többnyire már a teljes fűtési idényre elegendő tüzelővel rendelkeznek, mindössze néhány tanintézetben nem tudták még beszerezni a teljes mennyiséget.

A fafűtésű iskolaépületek többségében tavaszig elegendő tűzifával rendelkeznek Fotó: Beliczay László

Hargita megyében az oktatási egységek valamivel kevesebb mint felében fával fűtenek: az iskolaépületek 47 százalékában tűzifa biztosítja a meleget. A többi egység jelentős részében gázkazánokat használnak erre a célra, illetve elenyésző arányban valamilyen alternatív fűtésrendszert működtetnek – tájékoztatott Demeter Levente, Hargita megye megbízott főtanfelügyelője.

A megyei tanfelügyelőség a napokban tájékoztatást kért a tanintézetektől a fűtési idényre való felkészülést illetően, és kiderült, hogy sehol nincsenek fűtésproblémák. A gázkazánokkal felszerelt tanintézetek értelemszerűen folyamatosan kapják a földgázt, a tűzifa fűtésű oktatási egységek jelentős többségében pedig már beszerezték a tüzelőt a teljes idényre.

Mindössze tíz iskolaépületnek nincs még tavaszig elegendő tűzifája, de a szükséges mennyiség felét már azokban is beszerezték,

és időközben teljesen feltöltik tűzifakészletüket – tudtuk meg Demeter Leventétől.

{A}

„A tüzelés mindig prioritás. Sem az önkormányzatok, sem az iskolák nem kockáztatják ezt. Amennyire én tudom, Hargita megyében soha nem is fordult elő probléma ezen a téren, akármilyen hideg volt” – vázolta a megyei helyzetet a megbízott főtanfelügyelő. A tüzelőanyag beszerzését illetően elmondta, ott, ahol fával fűtenek,

esetenként a település közbirtokossága is besegít a szükséges mennyiségű tűzifa felhalmozásába, ingyen vagy nagyon olcsón adnak faanyagot az iskoláknak.

Hargita megyében összesen 125 önálló jogi személyiséggel rendelkező tanintézet működik, ezekhez több mint hatszáz épület tartozik. Noha a korábbi években még előfordult, hogy néhány vidéki iskolaépület azért nem kapta meg a működési engedélyt a népegészségügyi igazgatóságtól, mert még dobkályhával, azaz nem megfelelően biztonságos tüzelőberendezéssel fűtöttek, számuk folyamatosan csökkent. Tavaly már csak két, Kászonokban működő oktatási egység nem kaphatta meg ezért a működési engedélyt a tanév elején végzett ellenőrzések során.

Hargita megyében az oktatási egységek valamivel kevesebb mint felében fával fűtenek Fotó: Beliczay László

Az idei ellenőrzés végleges eredménye még nem készült el, de mint Tar Gyöngyitől, a Hargita Megyei Népegészségügyi Igazgatóság vezetőjétől megtudtuk, 9 és 11 között van azon iskolaépületek száma, amelyek valamilyen okból nem kapták meg a működési engedélyt, ám lehet, hogy ezek közt már egy olyan sincs, ahol dobkályhás fűtés miatt nem adhatták meg a jóváhagyást.

Fűtik a Maros megyei iskolákat

Maros megyében valamennyi iskolában és óvodában fűtenek, sehol nem kellett a hideg miatt szüneteltetni az oktatást vagy más iskolai tevékenységet – tudtuk meg Ioan Macarie főtanfelügyelőtől. A marosvásárhelyi tanintézetekben földgázzal működő hőközpontok biztosítják a meleget. Azokban a vidéki iskolákban, amelyekben nincs földgáz, fával fűtenek, és a polgármesteri hivatalok már beszerezték a szükséges mennyiségű faanyagot – tájékoztatott a főtanfelügyelő. Hozzátette, sehonnan nem érkezett panasz, hogy hideg lenne a tantermekben, tornatermekben, laborokban.

Marosvásárhelyen, amióta megszűnt a közös, városi központi fűtésrendszer, valamennyi tanintézet, iskola és óvoda egyéni hőközponttal rendelkezik.

Az óvodákban már jóval azelőtt elkezdték a fűtést, hogy a hőmérséklet drasztikusan csökkent volna. Az iskolákban is fűtenek már szeptember végétől, október elejétől. A kisebbek esetében, akik fázósabbak vagy érzékenyebbek a hidegre, a pedagógusok réteges öltözködést, melegebb viseletet ajánlanak. Az is bevett szokás egyes osztályokban, hogy az iskolai szekrényekben csereruhát készítenek elő arra az esetre, ha vizesek vagy sárosak lesznek a kicsik, hogy ne kelljen úgy ülniük a tanórák végéig.