Megegyeztek: ezt a rendszert használják a videóbírónál

Horváth Bálint Ottó 2019. október 14., 19:28

A román labdarúgást vezető két testület, az FRF és az LPF képviselői hétfőn közös gyűlést tartottak a nemzetközi szövetséggel és annak szabályalkotó intézményével a videóbíró-rendszer Romániában való bevezetése céljából. 

Azt a megoldást választották, amellyel a legrövidebb időn belül bevezetik a technológiát. Archív Fotó: FIFA

Korábban beszámoltunk arról, hogy a román élvonalbeli bajnokság 2020–2021-es idényétől kezdődően bevezetik a játékvezetők munkáját segítő videóbíró-rendszert, az úgynevezett VAR-t.

{K1}

Közben már a pontos részletekkel kapcsolatban is elkezdték a tárgyalásokat, és leszögezték, hogy az érintettek,

a Román Hivatásos Labdarúgóliga (LPF) és a Román Játékvezetői Testület (CCA) milyen lépéseket kell kövessenek.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) és Szabályalkotó Testülete, az IFAB (International Football Association Board) azt javasolta az illetékes testületeknek, hogy a legpontosabb információkkal szolgálják ki a futballszeretőket, a szurkolókat és a média képviselőit, annak érdekében, hogy mindenki, aki a futball iránt érdeklődik, megbarátkozzon a VAR-ral, még annak bevezetése előtt.

A találkozón megegyeztek arról, hogy Romániában mobil videóbíró-rendszert használnak majd, amit a stadionok meglévő infrastruktúrájához igazítanak,

hiszen ez az egyedüli megoldás, amellyel a legrövidebb időn belül bevezethetik a technológiát.

Továbbá, a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) kezdeményezésére azt is eldöntötték, hogy az 1. Liga mellett a Román Kupa mérkőzésein is lesz videóbíró, a költségeket pedig a ligával közösen állják majd.