Halomra ölték a farkasok a juhokat

Gergely Imre 2019. október 14., 21:45

Hiába a vadhálóval és szögesdróttal bekerített legelő, vasárnap tizenhat juhot pusztítottak el a farkasok a Gyergyószentmiklóshoz tartozó Kovácspéter egyik tanyáján. A gazda a vadkárbejelentés után kártérítési igényt nyújtott be.

Fotó: Mezei Szabolcs

Az elhullott állatokra túrázók lettek figyelmesek. Először arra gyanakodtak, hogy valami mérgezés pusztíthatta el a juhokat, ugyanis az útról semmilyen sérülés nem látszott a tetemeken – mesélte az egyik szemtanú, aki a közelben élő személyt értesítette a látottakról, majd közösen járták be a bekerített legelőt. Tizennégy elpusztult juhot számoltak össze. Közelről nézve már nem volt kétséges, farkasok támadtak rájuk. Volt, amelyik juhnak csak a torka volt átharapva, másokat alaposan szétmarcangoltak.

{A}

Az állatok tulajdonosa értesítette a gyergyószentmiklósi önkormányzatot a károkról. A hétfői helyszíni vizsgálat során kiderült, nem tizennégy, hanem tizenhat juh lett a farkasok áldozata, ennyi hiányzik a nyájból, kettőt azonban magukkal vittek a vadak, és ezeket már meg sem találták – mondta érdeklődésünkre Mezei Szabolcs, a városháza illetékes munkatársa. Hozzátette, reggel 8-kor terelték ki a vadkerítéssel és szögesdróttal védett legelőre a juhokat, és délelőtt 11 óra körül fedezték fel az elhullott állatokat a túrázók, azaz nappal történt a farkastámadás.

A kárfelmérés után készül el a dokumentáció, és elkezdődik a hosszas procedúra, amely végén a gazda kártérítésben részesülhet. A kifizetések rendszertelenek, egy évnél is többet kell várni a minisztériumtól a pénzre.