Közösségi teret kaptak a hajléktalanok

Bíró Blanka 2019. október 14., 21:10

Filagóriát épített az otthontalanoknak a Máltai Ifjúság sepsiszentgyörgyi szervezete a hajléktalanszálló udvarán.

Fotó: Máltai Ifjúság Sepsiszentgyörgy/Facebook

A fiatalok a Com’ON Sepsiszentgyörgy programban nyertek pénzt, amit kiegészítettek a támogatóktól érkezett felajánlásokkal, majd önkéntes munkában megépítették a hajléktalan szálló udvarán a filagóriát. Vasárnap az önkéntesek már itt vendégelték meg meleg ebéddel az otthontalanokat.

Székely Róbert, az éjjeli menedékhely igazgatója portálunknak elmondta, már rég tervezik, hogy létesítenek egy közösségi teret a szálló környékén, ahol a hajléktalanok napközben is meghúzhatják magukat. A szállót reggel nyolc órakor kell elhagyni, eddig mindenki elment, kerestek egy helyet a város területén,

gyakran a parkban, a padon üldögéltek, ám most a filagóriában maradhatnak

– részletezte az igazgató. Hozzátette, nem csak az volt a cél, hogy legyen ahová a hajléktalanok behúzódjanak az eső elől, hiszen sakktáblás asztalokat, társasjátékokat helyeznek ki, hogy ott találkozzanak, beszélgessenek, kialakuljon egy közösség.

{A}

Az önkormányzat által finanszírozott éjjeli menedékhelyet már hét éve a Máltai Szeretetszolgálat működteti, szigorú szabályzattal, például ittasan nem lehet igénybe venni a szolgáltatásokat. Ám aki az előírásokat betartja, nemcsak tiszta ágyat és fűtött szobát kap éjszakára, hanem zuhanyozni és ruhát mosni is van lehetősége.

A szálló hatvan férőhelyes, jelenleg 25–30 hajléktalan éjszakázik ott, azonban télen már 40–45 személynek nyújtanak menedéket.

Székely Róbert elmondta, az évek során 32 hajléktalannak találtak más megoldást: sikerült visszailleszkedniük a társadalomba, munkát kerestek számukra és lakást béreltek, vagy visszatérhettek a családjukhoz, de olyan is volt, akit befogadtak az idősek otthonába. Jelenleg mintegy ötven hajléktalanról tudnak Sepsiszentgyörgy területén, ám a számuk változó. Előfordul, hogy inkább nem mennek be a szállóba, mert nem tudnak lemondani az alkoholról. Tavaly egy hajléktalan az alkohol és a hideg miatt veszítette életét a központi parkban.