Vitába torkollt a biciklisáv miatt összehívott sajtótájékoztató Székelyudvarhelyen

Fülöp-Székely Botond 2019. október 14., 18:42

A Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalával folytatott tárgyalások ellenére hétfőn délelőtt utcára vonultak a Bethlen Gábor utcában tevékenykedő vállalkozók, akik a két hete felfestett, megállást tiltó biciklisáv ellen emeltek szót, bevételkiesésükre hivatkozva.

Békés megmozdulást szerveztek a vállalkozók az utcában, mintegy száz személy részvételével Fotó: Erdély Bálint Előd

Több mint száz vállalkozó, alkalmazott és közelben élő személy vonult ki hétfőn délelőtt a Bethlen Gábor utcába, ahol élőláncot alkotva a biciklisáv megállást tiltó szabályzata ellen emeltek szót.

{K2}

Márton Gyula vállalkozó lapunknak elmondta, hogy

az utcában lévő cégek annak köszönhették korábbi bevételeik lényeges részét, hogy a lehető leggyorsabban kiszolgálták klienseiket, ez pedig lehetetlenné vált az autósok megállásának megtiltása óta.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Szerinte éppen emiatt lényeges anyagi kieséssel és klienseik elvesztésével kell számolniuk. Mindemellett arra is fel szeretnék hívni a figyelmet, hogy máshol is lesznek biciklisávok a városban, így más vállalkozók is hasonló helyzetbe kerülhetnek. Hangsúlyozta:

nincsenek a biciklisáv ellen, csak mindenki számára elfogadható megoldást szeretnének.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Kommunikáció

Jakab Áron Csaba, a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetségének elnöke felháborodását fejezte ki, amiért szerinte a városháza nem egyeztetett a vállalkozókkal a megvalósítás előtt. Később kiderült, hogy

a városvezetés szervezett ugyan fórumokat az elképzelésekről, ám azokon az érintett vállalkozók nem vettek részt.

{K3}

Jakab ennek ellenére továbbra is erősítette, hogy nem megfelelően kommunikált a városháza, amelynek szerinte egyenként kellett volna megkeresnie a cégtulajdonosokat.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Vita, közönséges hangnemben

Az utóbbi két hétben többször is egyeztetett a városháza az érintett vállalkozókkal egy közös, kompromisszumos megoldás megtalálása érdekében, ám ez a hétfői sajtótájékoztató tanúsága szerint nem járt eredménnyel. Jakab Attila városmenedzser kijelentette:

az önkormányzat azt vállalta, hogy csökkentik a károsanyag-kibocsátást Székelyudvarhelyen, ezért is festették fel a kerékpársávot, amellyel egy alternatív közlekedési lehetőséget biztosítanak az autósoknak.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Ezen elképzelésük mellett kitartanak, és a kerékpársáv mindenképp megmarad, persze ha ezen hajlandók túllépni a vállalkozók, akkor különböző módosításokat a városháza is támogatni fog a beérkező javaslatok függvényében – jelentette ki a városmenedzser.

{K1}

Arról is beszélt, hogy

ahol van erre lehetőség, olyan részeket alakítanak ki, ahol az árufeltöltők és a cégek partnerei megállhatnak egy rövid időre.

A téli időszakban pedig megszüntetnék a megállási tilalmat az utcában, hogy a vállalkozók alkalmazkodni tudjanak az újonnan kialakult helyzethez.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Nagy György, az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetségének elnöke közölte, eddig jól haladtak az egyeztetések az érintettek között – ezt bizonyítják a Jakab által elmondott elképzelések is. Kijelentésére azonban hamar rácáfoltak a sajtótájékoztatón történtek, ahol

személyeskedésekig menő, heves, közönséges hangnemben zajló vita alakult ki Jakab Áron Csaba városvezetést bíráló kijelentéseit követően.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Éppen ezért nem tudni, hogy mi lesz a végső megoldás a biciklisáv ügyében, csak annyi biztos, hogy a vállalkozók egy önkormányzati ülésen is el szeretnék mondani problémáikat, és megoldási javaslataikat is megosztanák, amelyeket a későbbiekben szakemberek vizsgálhatnának meg.

{A}