Kétbocsos anyamedve ölt meg egy horgászó férfit

Simon Virág 2019. október 14., 13:19

Küküllő partján horgászó személlyel végzett egy kétbocsos anyamedve a Kóródszentmártonhoz tartozó Vámosudvarhelyen. Az eset szombaton a késő esti órákban történt. Maros megyében idén ez az első alkalom, hogy embert ölt a medve.

Képünk illusztráció Fotó: Pál Árpád

A medvetámadás a Küküllő partján, a volt kőkitermelő helyén történt, mintegy hatszáz méterre a a településtől. Bartos Csaba, Kóródszentmárton alpolgármestere elmondta, hogy

egy kétbocsos anyamedve átjött a Küküllőn, a bocsok 7-8 méterrel mögötte voltak, a horgász pedig bekerült az anya és a bocsok közé. A vadászok szerint ezért támadhatta és ölte meg a férfit a vadállat.

 A férfi megpróbált elmenekülni, de nem sikerült neki.

Az alpolgármestertől azt is megtudtuk, hogy október elején Vámosudvarhelyen egy falu szélén levő utcában már járt a medve. Akkor az 112-es sürgősségi hívószámon kihívták a rendőrséget és csendőröket, a helyszínen voltak a vadászok és erdészek is, és elűzték a nagyvadat. A közeli hegyen levő kecskepásztortól pedig tudják, hogy szinte napi szinten jár arra a medve és csak a villanypásztor, valamint a nagy kutyák állítják meg.

Az alpolgármestertől megtudtuk, hogy vasárnap és hétfőn is

úgy a helybélieket, mint a környékbelieket és a környező települések lakóit is értesítették a medvetámadásról és felhívták a figyelmet, hogy egyedül senki nem menjen a határba.

A Küküllő partján szója- és napraforgó-ültetvények vannak, de legtöbb termőterület már nem a faluban élő idős emberek dolgozzák, hanem bérbe adták, így azokat gépekkel dolgozzák fel. Azt is megtudtuk, hogy az áldozat már hosszú évek óta járt ugyanarra a helyre horgászni, szinte minden hétvégén ott volt. A környékbeliek nem nagyon járnak horgászni, de máshonnan szívesen járnak oda, csendes, nyugodt a hely, mélyebb a víz is.

Bartos Csaba úgy tudta, hogy az áldozat a nyárádmagyarósi polgármesteri hivatal jegyzője volt. A nyárádmagyarósi polgármesteri hivatalban  érdeklődésünkre megerősítették, hogy valóban a község jegyzője, K. L. volt a medvetámadás áldozata.