Transzmisszió kiállítás – Erdélyben a Magyar Művészeti Akadémia

Bíró Blanka 2019. október 13., 18:00

Erdélyben első alkalommal mutatkozott be a Magyar Művészeti Akadémia (MMA), amely tagjai alkotásainak legjavát erdélyi művészek munkáival kiegészítve mutatta be a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban (EMŰK). A Transzmisszió című tárlatot péntek este nyitották meg, ez volt a X. Székelyföld Napok indítórendezvénye. 

Fotó: Vargyasi Levente

Vécsi Nagy Zoltán, az EMŰK vezetője köszöntőjében rámutatott, a Makovecz Imre által alapított Magyar Művészeti Akadémia kiemelten kezeli, hogy a „határokon kívülre rekedt” művészeket felvegye tagjai közé. A Transzmisszió című kiállítással az MMA egy olyan művészeti párbeszédet hívott létre, amely a földrajzi, nemzedéki és presztízshatárokon túl értékközpontúan mutatja fel, hogy a magyar képzőművészet változatosságában is képes közösségi erővé koncentrálni a szellemi energiákat – mondta az EMŰK vezetője.

{A}

A megnyitón jelen levő Kelemen Hunor RMDSZ elnök Barabási Albert-László hálózatkutatót idézte, aki szerint

Székelyföldnek nem a Szilícium völggyel kell versenyezzen, az igazi kihívás, hogy fenn tudjuk-e tartani az egyediséget, a diverzitást vagy beolvadunk a globalizációba.

„Nekünk nem egy Szilícium völggyé kell válnunk, hanem Székelyföld egyediségét kell megőriznünk. Ehhez kell társítani mindazt, amit a 21. század biztosít” – mondta.

Fotó: Vargyasi Levente

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke kifejtette, a Székelyföld Napokat tíz éve épp azért indították, hogy az adminisztratív határokat lebontva felmutassák a kisközösségek egyedi értékeit, amelyek együtt kirajzolják Székelyföldet.

Marosvásárhelyről nem szabad lemondani, hiszen ma is Székelyföld egyik legjelentősebb kulturális központja – mondta Soós Zoltán, a Maros Megyei Múzeum igazgatója. Hozzátette,

abban bízik, hogy jövőre Marosvásárhelynek erősebb jelenléte lesz a Székelyföld Napokon. 

A Székelyföld Napok részletes programja a www.szekelyfoldnapok.ro oldalon érhető el.