Könyvet írt az angliai taxisofőrként szerzett élményeiről

Barabás Orsolya 2019. október 11., 13:56

Kicsinek bizonyult a gyergyószentmiklósi városi könyvtár nagyterme, annyian voltak kíváncsiak Török Zoltán könyvének bemutatójára. A Voltam valaki című kötetben a szerző azokról az élményekről ír, amelyeket angliai taxisofőrként élt meg.

Török Zoltán Voltam valaki című kötetét dedikálja Fotó: Barabás Orsolya

Tulajdonképpen már 2013-ban kész volt a Voltam valaki című könyv, de csak a napokban jelent meg. A gyergyószentmiklósi városi könyvtárban tartott e heti bemutatón jelenlévők bepillantást nyerhettek az angolok mindennapi életébe, és a sok pozitívum mellett néhány negatív szegmenst is megismerhettek.

A Török Zoltán angliai élményeit megörökítő kötetet Laczkó-Szentmiklósi Endre mutatta be. „Ez nem egyszerű turisztikai beszámoló, hanem sokkal összetettebb. Három év alatt sok emberrel került kapcsolatba, sok mindennel szembesült. Megjelenik a könyvben az angol társadalom minden vetülete, városkép, műemlékek, gasztronómia, szórakozás, egészségügy és az utca embere egyaránt” – árulta el a könyv méltatója.

{A}

Török Zoltán nem titkolta: nem volt könnyű, amikor ötvenhárom évesen úgy döntött, taxisofőrként idegenben vállal munkát, sőt a kezdeti időszakban nehézségekkel is találkozott. Elsősorban a nyelv okozott gondot annak ellenére is, hogy tudott angolul, de három hónap elteltével már szinte mindenkit megértett. Ráadásul az sem volt egyszerű, hogy

nemcsak utcák és házszámok, hanem háznevek alapján is el kellett igazodnia egy idegen városban.

Több élményt is megosztott a kötet szerzője, illetve részletet is olvasott a könyvből.

Török Zoltán harminchét hónapot dolgozott idegenben taxisofőrként, és nem titkolja, a szigetországban teljesen más az élet, mint Európa bármelyik pontján. Történeteivel, élményeivel nem idegenbe szeretné csábítani az olvasóközönséget, hanem bemutatni ezt a világot, jelezve, el lehet menni, látni kell, akár ki is próbálni a munkát egy másik országban, de aztán haza kell térni a szülőföldre.