Járőröznek, kukákat ürítenek, amíg nem lehet kilőni a medvéket

Simon Virág 2019. október 12., 09:00

Néhány nap alatt Maros megye kilenc településéről jelezték, hogy medvét láttak. Ratosnyán járőrözve próbálják megelőzni, hogy a gazdaságokban kárt tegyenek a nagyvadak, Szovátán a szemeteskukák kiürítésével igyekeznek távol tartani a fürdőteleptől a vadállatokat.

Igyekeznek elriasztani a medvéket. Képünk illusztráció Fotó: Pinti Attila

A Ro-Alert rendszeren keresztül az elmúlt héten kilenc település lakóit értesítették arról, hogy a falu, város határain belül medvét láttak. Ilyen veszélyre figyelmeztették többek között Marosszentgyörgy, Marosvásárhely, de Szováta és Ratosnya lakóit is. Ratosnyán két egymás utáni éjszaka dézsmálta meg a nagyvad a gazdaságokat, disznókat ölt meg és vitt el.

Nem ijednek meg a medvék

Maros megye prefektusa szerdán Ratosnyán járt, és elrendelte, hogy a vadásztársaság kérjen kilövési engedélyt, addig pedig a vadászok, csendőrök és helybéliek mindennap járőrözzenek a településen, hogy elriasszák a garázdálkodót. Mircea Dușa elmondta, hogy a jelzések szerint

tizenöt medve járt be a Maros megyei településekre az elmúlt napokban,

és a helyzet egyre aggasztóbb. Reményét fejezte ki, hogy a járőrözéssel sikerül megakadályozni, hogy a nagyvadak kárt okozzanak a gazdaságokban. Elmondta, idén 450 kártérítési iratcsomót küldtek fel a szakminisztériumhoz, és reméli, hamarosan átutalják a pénzösszegeket.

{A}

Lirca Marius ratosnyai polgármester csütörtökön a Székelyhonnak elmondta,

este héttől reggel hétig járőröztek a település határában, de ennek ellenére három helyről is jelentették, hogy tyúkokat és ludakat vittek el a medvék.

A községvezetőtől megtudtuk, hogy három vadásztársaság van a környéken, és mindegyik más számú medvéről beszél, van, aki szerint hetven, de van, aki szerint csak ötven tanyázik a környéken. Az biztos – tette hozzá a polgármester –, hogy közülük legalább tíz rendszeresen bejár a ratosnyai udvarokba és megdézsmálja a település gazdaságait, rettegésben tartva az embereket.

Lirca továbbá elmondta, pénteken küldik fel a kilövésre vonatkozó kéréseket Bukarestbe, és amíg megérkezik a jóváhagyás, járőrözni fognak, remélve, hogy elriasztják a vadállatokat.

Nem tudni, meddig kell várni

Megkérdeztük Dănuț Ștefănescut, a Maros Megyei Környezetvédelmi Ügynökség vezetőjét, hogy mennyi időbe telik, amíg a benyújtott kérést jóváhagyja a szakminisztérium. A vadásztársaságok ugyanis arra panaszkodtak, hogy mivel nincs kinevezett miniszter, akár hetekig, de egy hónapig is késhet a kérések jóváhagyása. Ștefănescu azt válaszolta, volt rá eset, hogy egy nap alatt megkapta a vadásztársaság a kilövési engedélyt, de olyan is, hogy több mint egy hetet kellett várni. Ráadásul

nem tudni, melyiket hagyják jóvá és melyiket nem.

A káresetek gyakoriságáról elmondta, naponta négy-öt bejelentés érkezik hozzájuk olyan településekről, ahol a medve kárt tett az állatokban vagy a terményben.

A medve által meglátogatott települések között van többek között Szováta is. Itt hétfőn este tíz órakor és éjfélkor is küldtek a Ro-Alert rendszeren keresztül riasztást, hogy a településen medve jár.