Ősszel sem tudnak jönni Székelyföldre a gyermekmentők

Székelyhon 2019. október 10., 19:06

Bürokratikus okokra hivatkozva lemondja az októberre tervezett székelyföldi útját is a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvoscsoportja – írja szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a szervezet.

Vizsgálaton Székelyföldön. Terveik szerint legközelebb 2020 tavaszán jönnek a gyermekmentő szolgálat önkéntes orvosai Fotó: Gecse Noémi

Mint a közlemény fogalmaz, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) sajnos elkeveredett a romániai egészségügyi jogszabályok útvesztőjében, így az úthoz szükséges engedélyek nem készültek el időben. 

„Mi voltunk az ügyetlenek. A szükséges engedélyek miatt elutaztunk Bukarestbe, hogy legalább megtanuljuk az ottani rendszert. 

Azzal az ígérettel távoztunk Bukarestből, hogy ha az összes előírást betartjuk, akkor orvosaink meg fogják kapni a Román Orvosi Kamara által kiadandó ideiglenes működési engedélyt

– idézi a közlemény Edvi Pétert, az NGYSZ vezetőjét. 

{A}

De emellett is még vannak megoldásra váró akadályok, mint például a fogorvosi busz és a nőgyógyászati kamion engedélyeztetése. „Ehhez sajnos a két járművet pluszban le kell küldenünk Csíkszeredába, de ezt is meg fogjuk szervezni, hogy a következő utunkon ezzel se ütközzünk adminisztratív akadályokba” – olvasható a közleményben. 

„A legeslegutolsó problémánk a jövő tavaszi székelyföldi utunkkal pedig az, hogy

a Román Fogorvosi Kamara sokkal szigorúbb feltételeket támaszt, mint a Román Orvosi Kamara, és minden fogorvostól megköveteli a román nyelv tudását.

A fogorvosi kamara még tolmácsok alkalmazásával sem elégszik meg. Még egyszer sajnálatomat fejezem ki, hogy sokan hiába vártak ránk, de ígérem, hogy 2020 májusában biztosan ott leszünk” – idézi a közlemény Edvi Pétert. 

Mint ismert, az NGYSZ a májusi székelyföldi útja is bürokratikus okok miatt hiúsult meg. A zömmel anyaországi orvosok 1991 óta évente kétszer végeznek ingyenes szűrővizsgálatokat Hargita megyében.

{K1}