Székelyföld értékeit mutatják fel

Barabás Hajnal 2019. október 10., 18:35

Székelyföld kulturális értékeinek bemutatása, valamint gazdasági húzóerejének növelése a célja a X. Székelyföld Napoknak, amelyet Hargita, Maros és Kovászna megye közösen rendez meg október 10–20. között.

Számos rendezvény zajlik az elkövetkező tíz napban a székelyföldi megyékben Fotó: Gábos Albin

Tíz napon át ünnepel Székelyföld a tizedik alkalommal megszervezett Székelyföld Napokon. A rendezvénysorozat csütörtökön rajtolt különböző kulturális programokkal, kiállításokkal és mezőgazdasági kerekasztal-beszélgetéssel. Az esemény jelentőségéről és a programokról sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők csütörtökön a csíkszeredai megyeháza galériájában.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke arról beszélt, hogy bár sok nehézségbe, gáncsoskodásba ütköztek, mégis immár tizedik éve, hogy minden évben megszervezik az eseménysorozatot a három megye összefogásával.

Fotó: Gábos Albin

Mint fogalmazott, nem véletlenül az az idei szlogen, hogy Ünnepeljük Székelyföldet, hiszen

vannak értékeink, amelyeket megmutathatunk, például tízéves a Székely termék mozgalom, és tíz éve kezdték el a székely kapuk megmentését, restaurálását, egyszóval van mit ünnepelni.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke szerint a Székelyföld Napok mint identitáserősítő tevékenység egy

eszköz arra, hogy kiszélesedjen a térség gazdasági és kulturális erőtere.

Fotó: Gábos Albin

Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke pedig arról beszélt, hogy nemcsak a Székelyföld Napok megszervezésében működnek együtt a másik két megyével, hanem más közös projektjeik is vannak.

A közösséget építeni fontos, és közösen sokkal erősebbek vagyunk, mint külön-külön

– fogalmazott.

Fotó: Gábos Albin

A programokról

A szervezők kiemeltek néhány fontosabb rendezvényt, például a 2. Székelyföldi Fotóklubok Szemléjét, amelyet pénteken tartanak 12–13 óra között Sepsiszentgyörgyön, ugyanitt 18 órától

a Magyar Művészeti Akadémia és az Erdélyi Művészeti Központ szervezésében megnyitják a Transzmisszió című kiállítást az Erdélyi Művészeti Központban.

{A}

Ez az esemény a Székelyföld Napok egyfajta nyitórendezvénye is lesz egyben. Szintén fontosnak tartották megemlíteni az Orbán Balázs-díj-átadó ünnepséget, amelyet október 17-én tartanak Sepsiszentgyörgyön. A számos kulturális műsor mellett a Székelyföld Napok részét képezik a különböző fesztiválok, mint

a csíkszeredai mézfesztivál, a szovátai tökfesztivál, valamint a káposztavágás köré épülő rendezvények Gyergyószárhegyen, Csicsóban és Szépvízen.

Továbbá szakmai konferenciáknak, mezőgazdasági fórumoknak is helyet adtak. Ugyanakkor több családbarát programon is részt vehetnek az érdeklődők, a gyermekkoncertek, bábelőadások mellett különböző természetjáró programokba is bekapcsolódhatnak. A szervezők egyébként idén környezetvédelmi megfontolásból nem nyomtattak műsorfüzetet, a több mint 200 program elérhető az esemény honlapján, a szekelyfoldnapok.ro oldalon, ahol akár településekre leszűrve is lehet válogatni a programpontok közül.