Hogyan kellene működnie a közlekedésnek Székelyudvarhelyen?

Széchely István 2019. október 10., 21:52

Módosíttatta szerda éjjel a székelyudvarhelyi rendőrség melletti útkereszteződésben kevesebb mint két héttel ezelőtt elvégzett útfestéseket a helyi polgármesteri hivatal. A módosításokról és az új forgalmi rendről Székelyudvarhely városmenedzserével, valamint közlekedési szakértővel beszélgettük.

Az elmúlt időszakban számtalan kérdés merült fel az új forgalmi renddel kapcsolatban Fotó: Erdély Bálint Előd

Hideget-meleget egyaránt kaptak az új székelyudvarhelyi forgalmi rend megalkotói az elmúlt időszakban, az udvarhelyszéki közlekedésről szóló bejegyzések közlésére létrehozott népszerű Facebook-csoport talán még sosem volt annyira aktív, mint az új útfestések óta eltelt időszakban. Ezekkel, valamint az új forgalmi renddel kapcsolatban számtalan kérdés merült fel, a legújabb az, hogy miért kellett ismét megváltoztatni a közlekedést a rendőrség melletti kereszteződésben.

„A rendőrségi, illetve a lakossági visszajelzéseket figyelembe véve mindenképpen azt szerettük volna elérni, hogy ne forduljon elő olyan eset, hogy a jelzőlámpa átengedi az autósokat, de az egysávos közlekedés miatt nem tudnak átjutni. Úgy láttuk, fontos lenne, hogy ezen a szakaszon megmaradjon a két sáv, ahogy azt megszokták és igénylik is a városlakók” – válaszolta kérdésünkre Jakab Attila városmenedzser. Elmondta,

előfordult, hogy a városból kifelé tartó egyetlen útsávon a forgalom bedugult ezen a szakaszon, az autók megálltak az útkereszteződésben, és eltorlaszolták a Vásártér utcából érkezők előtt is a forgalmat, akik ugyancsak beszorultak a kereszteződésbe a jelzőlámpa zöld jelzésekor,

ezzel megakasztva a Bethlen Gábor utca városközpont irányába tartó forgalmát is. A szerda éjjel elvégzett útfestésekkel, vagyis a Vásártér utcából balra kitérők számára létrehozott új, a fő sávba torkolló sávval, illetve az ellenkező irányú útsávon a jelzőlámpa előtti dupla sáv meghosszabbításával meglátásuk szerint sikerül javítani a problémán. Hasonló szerepet tölt be a Lidl-parkoló bejárata és a rendőrség közötti útszakaszon a városközpont felé vezető út belső sávjának besoroló sávvá alakítása: így a Gábor Áron, valamint a Solymossy utcából biztonságosan és lényegesen kevesebbet várakozva térhetnek ki az autósok a Bethlen Gábor utcára, a cipzárelv mentén besorolva a fő sávba. Jakab Attila szerint a rendőrség is ezen a véleményen van.

Nem jó ötlet a festék

Az viszont érthetetlen – Szilágyi Ferenc igazságügyi közlekedési szekértő szerint –, hogy miért nem alkalmazták ezt a megoldást a Lidl-parkolóból, illetve a Gyepes bejáratból való kitérésre vonatkozóan is, miért kell onnan továbbra is kötelezően jobbra fordulni, majd a Kauflandnál lévő körforgalmat terhelve visszafordulni a városközpont irányába. A szerdai útfestéseket illetően azt mondta, szerinte

több időt kellett volna szánni a tervezésre és a forgalmi előtanulmányokra, mintsem utólag módosítgatni a közlekedést.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Egyáltalán nem tartja jó ötletnek ugyanakkor azt, hogy a rendőrség előtti kereszteződésben fekete festékkel tüntették el szerda éjjel a szeptember végi elsődleges felfestéseket, ugyanis véleménye szerint zavarokat okoz majd a közlekedésben, amikor a kopás miatt a fekete festék alól elkezd előtűnni az előző felfestés. Sőt, meglátása szerint már most összezavarhatja a nem helybéli autósokat az, amikor késő délután a kereszteződés számtalan felfestésén – a négyzetrácsos hálón, az azt átszelő folytonos vonalon, a korábbi felfestést eltüntető fekete festéken és az új útsávok jelzésein – egyszerre csillan meg a napfény.

{A}

„Ezt valójában nem fekete festékkel kellene lefesteni, van erre a célra gép, amivel el lehet tüntetni a vonalat. Van olyan, ami homokfúvással tünteti el, és olyan is, ami egy forgó drótkefekoronggal” – magyarázta a szakember, aki

azt sem érti, hogy a kerékpársávokat miért sárga színnel festették fel, miközben az a KRESZ-ben az ideiglenességet jelöli.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Szilágyi egyébként fölöslegesnek tartja a kereszteződésben szerdán újból létrehozott második útsávot, hiszen – mint mondta – úgyis egy sávvá alakulnak, ráadásul éppen a mentőszolgálat kijárata előtt. Megfigyelte azt is, hogy a városközpont irányából érkező autósok, mintha mágnes vonzaná őket, rendre a második sávba sorolnak be, és száz méter megtétele után csodálkoznak, hogy az megszűnik.

Szilágyi Ferenc hibaként említette azt is, hogy az úttest szélét jelző vonalat szaggatott helyett folytonosan festették fel a Kisköved és a Győzelem utca találkozásánál, így a jelzést betartva nem lehet szabályosan ki-, illetve behajtani a háromszög egyik oldalán sem. Ez sofőrvizsgán is problémákhoz vezethet – jegyezte meg. Meglátása szerint azonban összességében észszerű az új forgalmi rend a városközponttól a kórházi körforgalomig, majd a Solymossy utcától felfele, csupán a kettő között vannak problémák, például hiányolja a korábbi dupla útsávot a vasútállomás bejáratától a rendőrség előtti jelzőlámpáig.

Az autóhasználat csökkentése a cél

Hiába érkeznének két sávon az autók egész hosszan, a Kauflandtól a jelzőlámpáig, ha az úgyis csak adott számú gépkocsit tud átengedni egyszerre – válaszolta a felmerült kérdésre Jakab Attila, aki szerint a Győzelem és a Kisköved utca találkozásánál az útfestést végzők tévedésből festhettek folytonos vonalat, de javítani fogják ezt. A szerdán éjjel elvégzett módosításokkal kapcsolatban elmondta, számoltak azzal, hogy a korábbi felfestést eltüntető fekete festék nem tart ki egy évig, ezért tavasszal megoldják a problémát és mechanikusan eltüntetik a régi festést – a gépre akár hetekig várni kellett volna, a fekete festék jelentette most a gyorsabb megoldást.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Az előtanulmányokat illetően a városmenedzser azt mondta, amikor a mobilitási terv készült,

a város huszonegynéhány pontján végeztek forgalomszámlálást a tervezők. Egy átlagos nap alapján teljesen meg volt tervezve az új nyomvonal, és a tapasztalatuk alapján a gyakorlatban is tökéletesen működött a nap 22 órájában, leszámítva az egy, másfél órás reggeli, illetve délutáni forgalmi csúcsidőszakokat.

Utóbbiak miatt volt szükség a szerdai útfestésre.

A Lidl-parkolóból, valamint a Gyepes bejáratból való kitérés esetében biztonságossági szempontból nem látták indokoltnak a balra történő kitérés engedélyezését, ráadásul egyiktől alig hatvan méterre, a másiktól száz méterre sincs a Kauflandnál lévő körforgalom, ahol vissza tudnak fordulni az autósok a városközpont irányába – mondta.

Egyértelműen az a cél – csak sok időre van szükség ahhoz, hogy az emberek ezt megértsék –, hogy egy ekkora városban akkor használják az autójukat, ha feltétlenül szükséges

– hangsúlyozta Jakab Attila, megemlítve a városháza munkatársai által elvégzett szerdai tesztet, amely azt igazolja, hogy kerékpárral gyorsabban el lehet jutni a városközpontból a Kauflandig, mint autóval (4 perc 45 másodperc, illetve 6 perc 45 másodperc), de gyalog sem telik negyedóránál hosszabb időbe.