Hótündér: az évad harmadik bemutatójára készül a Tomcsa Sándor Színház

Kovács Eszter 2019. október 10., 17:15

Újabb bemutatóra, sőt ősbemutatóra készül a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház társulata: Aracs Eszter rendezésében, Böszörményi Gyula átiratában viszik színre a Hótündér című mesés játékot, amely „nyomokban Andersent tartalmaz”.

A klasszikus mesét újragondolva, szokatlan látványvilágba ültetve viszi színre a társulat Fotó: Erdély Bálint Előd

Különleges gyerekelőadás ez, több szempontból is, mondta el Nagy Pál, a székelyudvarhelyi színház igazgatója. Egyrészt ősbemutató, hiszen Aracs Eszter rendező felkérésére gondolta újra Böszörményi Gyula Hans Christian Andersen klasszikus meséjét: az átdolgozott színpadi darab „ide íródott”, azaz erdélyivé lett.

Tanulságos, humoros, kicsit megríkat, kicsit megnevettet. Úgy gondolom, pont ilyennek kell lennie egy gyerekelőadásnak

– hangsúlyozta a rendező. A produkció képi világa is különleges: Lenkefi Zoltán kétdimenziós díszletet álmodott színpadra, amelybe az „eltúlzott, elrajzolt karakterek” jelmezeit Deák Réka tervezte. A produkció zenéjét a székelyudvarhelyi társulat két tagja, Pásztor Márk és Pál Attila szerezte.

Rögtön a közepébe vágnak

A már hagyományos vasárnapi bemutató most elmarad: a családos színházi napot bepótolják, ígérte az intézményvezető, a Hótündért először október 16-án, csütörtökön délelőtt 10 órától tekinthetik meg az aznapra bejelentkezett óvodások és kisiskolások.

Elismerés a székelyudvarhelyi bábtársulatnak: két díjjal is jutalmazták a Béka-királykisasszonyt Fotó: Erdély Bálint Előd

Más hírek a társulat háza táján

Elismerésekkel indult a mozgalmas évad a Tomcsa Sándor Színháznál: a DráMA kortárs színházi fesztivál égisze alatt bemutatott Béka-királykisasszony című bábjáték két díjat is kapott a Fux, azaz az Erdélyi Magyar Hivatásos Bábtársulatok Fesztiválján. A Lukács Emőke rendezte darab a Benedek Elek-különdíjat és a szakmai zsűri legjobb alakításért járó díját hozta haza. 

A társulat október 11-én, pénteken 17 órától Székelyudvarhelyen játssza a Kovács János meghal című darabot. Az előadás érdekessége, hogy a Gyergyószentmiklóson zajló Nemzetiségi Színházi Kollokvium részeként tűzték műsorra, ezért a rendezvény szakmai zsűrije is kiszáll Udvarhelyre.

A helyszín adottságai miatt minden egyes darabot nem lehetne bemutatni Gyergyóban, ezért, illetve a megyebeli színházak közti jó együttműködésre alapozva kihelyezett programok is lesznek

– magyarázta a rendhagyó esemény miértjét Nagy Pál színházigazgató.

{A}

Bukarestbe megy A mi kis városunk

A kollokviumot követően, október 24-én Bukarestben vendégszerepel a társulat, tudtuk meg Dunkler Rékától. Mint a színház sajtókapcsolatokért felelős munkatársa elmondta, a Tomcsa Sándor Színház idén meghívást kapott az országos színházi fesztiválra (Festivalul Național de Teatru), amelyre A mi kis városunk című produkciót viszik.