A sporton keresztül segítik a fogyatékkal élők integrációját

Szász Cs. Emese 2019. október 10., 21:21

A leggyorsabb kerekesszékes, a legjobb szlalomozó, célba-dobó kiléte is kiderül többek közt a hétvégi Olympikus Kupán. A fogyatékkal élők számára szervezett olimpiát tizenharmadik alkalommal szervezik meg Marosvásárhelyen, az ország minden pontjáról érkeznek sérültek, ráadásul nem is csak a sportolás lehetősége miatt.&a

A sport is fontos, de az együttlét még fontosabb ezeken az alkalmakon Fotó: Haáz Vince

Tizenhárom évvel ezelőtt azzal céllal kezdték szervezni az országos szintű sportnapot, hogy a sportolást népszerűsítsék a mozgáskorlátozottak körében, ugyanakkor nem utolsó szempont volt a fogyatékkal élők integrációjának segítése a sporton keresztül – mondta érdeklődésünkre Jancsó István, a szervező Olympikus Sportklub alelnöke. Hozzátette, a rendezvény éppen ezért nem csak a sportról szól, hanem az együttlétről, az ismerkedésről, fontos szempont az ország különböző szegletéből érkező sérültek találkozása és a jó hangulatú együttléte.

{A}

Az Olympikus Kupa szombaton 10 órakor kezdődik a marosvásárhelyi Sportcsarnokban,

többek között asztaltenisz, darts bajnokság vár a nevezőkre, a kerekesszékesek gyorsasági versenyen vehetnek részt, valamint akadálypályán szlalomozhatnak, de sakk, táblé és célba-dobás is vár rájuk többek közt.

Egy fogyatékkal élő összesen két sportágban próbálhatja ki magát.

Fotó: Haáz Vince

A kupát megelőzően péntek este 18 órakor a Stúdió Színház előadótermében a fogyatékkal élő személyek számára kulturális estet szerveznek, amelyen többek között kerekesszékes tánccsoportok is adnak elő, mint a BB Dance tánccsoport Marosvásárhelyről, vagy a ParaDance Magyarországról, de könnyűzene, vers, ének is szerepel a programban.

A tizenharmadik éve megszervezett kupáról Jancsó István elmondta,

évek óta egyre nagyobb az érdeklődés, az ország minden részéről érkeznek az eseményre, Székelyföld városai is szép számban képviselik magukat,

most már sokszor az a gond, hogy nem tudnak többet fogadni a szállások miatt. „Szomorúan mondom, hogy Marosvásárhelyen csak két szálloda tud kerekesszékes vendégeket fogadni, a többi vagy egyáltalán nem akadálymentesített, vagy mondjuk egyetlen szobája van, ami használható” – jegyezte meg Jancsó István.