Újra elnöki kegyelmet kérnek a terrorper elítéltjeinek

Bíró Blanka 2019. október 10., 16:46

Beadványban kérik ismét Klaus Johannis államfőt, hogy elemezze újra a székely terrorperben elítéltek ügyét, és részesítse őket elnöki kegyelemben.

Korábban tüntetéseket is szerveztek a politikai foglyok szabadon bocsátásáért. Archív Fotó: Gecse Noémi

Fejér László Ödön háromszéki RMDSZ szenátor és Lomnici Zoltán az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke kedden küldték el a beadványt az államfőnek.

A szerkesztőségünkbe is eljuttatott dokumentumban részletezik az ügy hátterét, hogy

a Legfelső Semmítő- és Ítélőszék jóváhagyta az ügyészség javaslatára a bűncselekmény besorolásának megváltoztatását, a közösség elleni merényletkísérletről terrorista cselekedetre, és ezzel megfosztotta a két férfit a védelemhez való joguktól.

{A}

Fejér László Ödön lapunknak elmondta, arra számítanak, hogy az államfő első mandátumának végén, az ügy alapos elemzése után elnöki kegyelemben részesíti Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt. Tavaly több magyar parlamenti képviselő továbbította Johannisnak a citizengo.org/hu oldalon összegyűjtött több mint tízezer civil támogatói aláírást, kérve, hogy tegyen lépéseket a Beke-Szőcs-ügyben hozott jogerős ítélet érvénytelenítése érdekében. Akkor azt a választ kapták, hogy ez nem tartozik az elnök hatáskörébe. A szenátor felidézte, hogy az év elején Lomnici Zoltánnal audienciát kértek az államelnöktől, hogy fenntartsák a kegyelmi kérvényt, azonban azt a választ kapták, hogy Klaus Johannis zsúfolt programja miatt nem tudja fogadni őket, és azt javasolták, hogy az elítéltek személyesen kérjenek kegyelmet.

Kegyelmet csak abban az esetben kérhetnek, ha előtte elismerik a vétküket, ezt pedig nem teszik meg, hiszen ártatlanok. Többször elmondták, nem kérnek kegyelmet, mert azzal elismernék az ítélet jogosságát

– szögezte le a politikus. Most abban bíznak, hogy sikerül jobb belátásra bírni az államfőt, aki saját elhatározásából élhet az elnöki kegyelem gyakorlásával. Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt 2018 júliusában öt-öt éves börtönbüntetésre ítélte terrorizmusért a román legfelsőbb bíróság. Azért állították őket bíróság elé, mert lehallgatott beszélgetéseikből és az előbbi lakásán talált petárdákból a román hatóságok arra következtettek, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a december elsejei román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén.

Fejér László Ödön elmondta, ha az államfő mégsem részesíti őket kegyelemben, a két férfi jövő májusban szabadulhat, ám ez attól is függ, hogy a börtönben engedik-e őket továbbra is dolgozni, mert csak rövidülhet az ítélet végrehajtása.