Megegyezett a csendőrség a tüntetőkkel, utólag mégis büntetett?

Antal Erika 2019. október 11., 08:59

Tíz személyt büntetett meg a csendőrség a napokban azok közül, akik részt vettek a Viorica Dăncilă miniszterelnök májusi marosvásárhelyi látogatása alkalmából szervezett tüntetésen. Ahogy erről a tüntetés egyik résztvevője beszámolt, éppen a 18-ik születésnapján kapta kézhez az 500 lejes bírságot.

A miniszterelnök ellen tüntettek Marosvásárhelyen. Archív Fotó: Haáz Vince

A Maros Megyei Sűrgősségi Kórház főbejárata előtt – amint arról lapunk is beszámolt – körülbelül 100–150, zömében fiatal, a kormánnyal és a miniszterelnökkel elégedetlen személy gyűlt össze, hogy a Marosvásárhelyre érkező és a kórházba is ellátogató Dăncilă előtt kifejthesse véleményét.

A Facebookon szervezett tiltakozást a csendőrség megpróbálta megakadályozni, többször felszólította az összegyűlteket, hogy távozzanak. Végül abban egyezett meg az összegyűltekkel, hogy a bejáratot szabadon hagyják és félrehúzódnak. Ez így is történt,

a tüntetőknek lehetőségük sem volt találkozni a politikussal,

mert az érkezésekor a csendőrök szoros élő kordont vontak a bejárat és az elégedetlenkedők közé.

{A}

Vasile Marjan, a Maros megyei csendőrség szóvivője a Radio Sonnak nyilatkozva azt mondta, a megbírságolt személyeket távozásra szólították fel, de azok nem tettek eleget a kérésnek. A büntetés okai között szerepelt többek között, hogy a tiltakozást nem jelentették be, engedély nélkül szervezték meg, csendháborítást követtek el és obszcén kifejezéseket használtak.

Alin Popoviciu arról is beszámolt, hogy egy nappal azelőtt írták meg a büntetőjegyzőkönyvet, mielőtt betöltötte volna a 18. életévét. Másnap,

a születésnapján kapta kézhez az 500 lej bírságról szóló felszólítást, amelyet ha tizenöt napon belül kifizet, a büntetés értéke 125 lejre csökken.

A május 16-i tüntetésen jelenlévő, lapunknak is nyilatkozó családorvos megkeresésünkre elmondta, nem ülhetett végig, mert vissza kellett térnie a rendelőjébe, de szívesen megvárta volna a miniszterelnököt, és kifejtette volna ő is a véleményét.

„Nem kaptam büntetést, és lehet, hogy nem is fogok, mert még mielőtt megérkezett volna a miniszterelnök, távoztam a tüntetésről” – mondta el az orvos, aki arra is pontosan emlékszik, hogy a csendőrök, miután a tömeget nem tudták szétoszlatni, beleegyeztek abba, hogy ott maradhassanak, csupán azt kérték, álljanak félre a politikusokat szállító járművek útjából.

{K1}

„Ha valakinél megvan ez a videofelvétel, akkor bizonyítani tudja, hogy a csendőrség elfogadta ezt a megoldást” – hangsúlyozta a tüntetés résztvevője.

A csendőrség eddig összesen 6700 lej értékben szabott ki bírságot.